Startpagina Actueel

Koperen Kievit-winnaar Jos Depotter blikt terug en kijkt vooruit

2024 loopt op zijn einde. Het einde van een jaar is traditioneel een moment om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken. Welke dromen en verwachtingen heeft Koperen Kievit-winnaar Jos Depotter?

Leestijd : 1 min

Jos Depotter uit Koksijde kreeg eind 2023 de Koperen Kievit-award voor zijn inzet voor de boerennatuur op zijn bedrijf en voor zijn bodemvriendelijke, agro-ecologische akkerbouw. Eind juli 2024 gingen we op reportage bij hem en zijn echtgenote Els Beuselinck. Bij de jaarwissel stelden we Jos enkele vragen.

Welke gebeurtenis in 2024 zou je willen veranderen?

De afgeronde Mercosur-overeenkomst leidt tot een nog groter onevenwichtig speelveld met betrekking tot de normen voor landbouwproductie. Het was beter geweest als de normen voor iedereen gelijk waren. Wederom zal de Europese landbouwsector de prijs betalen.

Als je over 500.000 euro zou beschikken, waar zou je dat binnen je bedrijf aan spenderen?

Het versneld implementeren van boerderijcompostering die aan alle wettelijke normen voldoet.

Welke politicus wil je aan je feestdis?

Jo Brouns, omdat hij met zijn hart voor de landbouw naar oplossingen zoekt om de landbouwsector een plek te geven in Vlaanderen.

Welke taak zou je willen laten overnemen door een robot/AI/autonome machine?

Een onkruidrobot die moeilijk te verwijderen onkruiden aanpakt, waar schoffels en wiedeggen tekortschieten.

Wat is jouw wens voor 2025?

Ik wens iedereen een goede gezondheid toe, en in het bijzonder een gezond boerenverstand voor ons allemaal.

Lees ook in Actueel

Beloftevolle proefresultaten inzake duurzame productie bij het Belgisch witblauw ras

Vleesvee Hoe rundvlees produceren met meer respect voor het milieu, rekening houdend met de uitdagingen van klimaatverandering? Deze vraag staat centraal in het Blanc Bleu Vert-project. Dit onderzoek werd opgestart in 2022 en heeft al een aantal veelbelovende wetenschappelijke resultaten opgeleverd dankzij tests die uitgevoerd werden op verschillende locaties, waaronder het rundveeselectiecentrum in Ath. Tijdens de opendeurdag op 11 maart kregen we uitleg over diervoeding, genetica en methaanreductie.
Meer artikelen bekijken