IVB sleutelt aan dienstverlening
De slachtdata die de Interprofessionele Vereniging voor het Belgisch vlees (IVB) verzamelt en verwerkt zijn een schat van informatie voor veehouders. Bij het vernieuwen van de website werd kan je als veehouder voortaan gemakkelijker vergelijken tussen eigen geleverde loten en tussen sectorgemiddeldes.

De slachtdata die de IVB in opdracht van de Vlaamse overheid verzamelt en verwerkt zijn een schat van informatie voor de varkens- en rundveehouders. Om hier meer aandacht op te vestigen, werd bij deze organisatie dan ook de oefening gemaakt hoe de ontsluiting van deze data op een eenvoudige manier nog meer betekenis kan hebben voor de primaire producent en zijn besluitvorming. Dit heeft geleid tot het vernieuwen van de website. Hierbij werd vooral vanuit het vergelijkingsprincipe tussen eigen geleverde loten en tussen sectorgemiddeldes gewerkt. Deze zogenaamde benchmarks maakten via verschillende organisaties reeds hun intrede in de sector en zijn daardoor vertrouwbare materie voor de meeste veehouders.
De toegang tot de website wijzigt niet, veehouders kunnen blijven aanmelden met hun bestaande inloggegevens.
Benchmarking binnen eigen bedrijf
Zo laat de vernieuwde website toe om onder ‘benchmark veehouder’ de eigen loten te vergelijken doorheen de tijd, waarbij het heel eenvoudig is om via de opgave van het gewicht van het levende lot en de verkregen nettoprijs, het slachtrendement, de prijs per kg levend en de prijs per kg geslacht te berekenen.
Bijkomend zal er in de varkenshouderij ook de prijs per kg mager vlees worden weergegeven, zodat ook de karkaskwaliteit mee in rekening wordt gebracht. Aanvullend kan er gefilterd worden op onder andere slachthuis en veehandelaar zodat zowel via de berekende tabel als de duidelijke grafische weergaven kan gekeken worden welke handelspartners gunstige resultaten opleveren op de berekende kengetallen.
Benchmarking ten opzichte van de sector
De technische parameters die IVB verzamelt vanuit de slachthuizen kunnen op de pagina ‘benchmark veehouder + sector’ vergeleken worden met een aantal sectorgemiddeldes. Voor de runderen zijn dit de verdeling van slachtleeftijd, karkasgroei, warme karkasgewichten en hun relaties. Voor de varkenshouders gaat dit over de spreiding in warm karkasgewicht, vleespercentages, vetdikte en spierdikte.
Evoluties in de sector
Ten slotte kan er op de pagina ‘evoluties’ voor elke deelsector nagegaan worden hoe de slachtaantallen en enkele technische variabelen zich verhouden ten opzichte van dezelfde periodes van vorige slachtjaren. Zo kan er snel worden afgeleid dat de varkens gemiddeld 2,5 kg zwaarder zijn dan in dezelfde periode vorig jaar en het jaar ervoor. Het aantal geslachte varkens ligt dan weer nagenoeg gelijk. Bij de runderen valt de daling van het gemiddelde karkasgewicht van de goed bevleesde koeien dan weer op, en dit sinds de zomerperiode.
De evolutiepagina vind je hier.
Gratis mailservice
De slachtgegevens van de IVB kunnen niet alleen geraadpleegd worden op de website, maar kunnen ook per e-mail ontvangen worden. Dit via een overzichtelijke tabel waarin alle karkasinfo eenduidig wordt opgenomen. De e-mailtoepassing is gratis beschikbaar voor alle rundvee- en varkenshouders. Hiervoor moet eenmalig ingelogd worden op de IVB-website en op de pagina ‘automatisch classificatieresultaten ontvangen’ gekozen te worden voor een dagelijks interval. Zo worden alle slachtresultaten die IV. ontvangt de ochtend nadien per mail uitgezonden naar de veehouders.