Vijf veebedrijven op slot in Land van Saeftinghe en 6 buffels afgemaakt door PFAS-vervuiling
Rondom het Verdronken Land van Saeftinghe zijn de gevolgen van PFAS-vervuiling bijzonder concreet. Vijf veebedrijven zijn er al maanden geblokkeerd. Dat schrijven De Standaard en de Gazet van Antwerpen dinsdag 11 februari.

De kranten verwijzen ook naar de waterbuffels die eind vorig jaar in Saefthinge gedood werden omdat ze een te hoge concentratie PFAS in hun lijf hadden. Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant besliste de eigenaar van de waterbuffels de 6 dieren ter plekke te doden. Dat gebeurde onder toezicht van een veearts. Ooggetuigen, die in en nabij het Verdronken Land van Saeftinghe aan het wandelen waren, werden tot hun ontzetting geconfronteerd met de waterbuffels die hun laatste adem uitbliezen. Zij hadden het over 'een slachtpartij' en zagen de kadavers in een grote plas bloed liggen.
Eind juni vorig jaar was er na een bodemonderzoek bij een veebedrijf op de vlakbij gelegen Prosperpolder ook al sprake van een vermoedelijke contaminatie, zo stelt het Belgische voedselagentschap FAVV. Extra stalen bevestigden dat vermoeden. Koeien, schapen en dus ook de buffels die op het Verdronken Land hadden gegraasd, bleken hoge concentraties PFAS in het bloed te hebben - tot 4 keer de norm.
Op slot
Het FAVV zette in de herfst 3 bedrijven op slot, zijn Nederlandse tegenhanger deed hetzelfde bij 2 veebedrijven. Hun dieren mochten wel naar het slachthuis, maar de producten mochten pas in de voedselketen komen als de PFAS-waarden in het karkas conform bleken. “Langdurige en intensieve blootstelling aan PFAS kan een impact hebben op de gezondheid van mensen”, zegt het FAVV. “Daarom zijn deze controles belangrijk.”
Voor de betrokken landbouwers hangt daar veel van af: als hun dieren niet gegeten mogen worden, derven ze veel inkomsten. Ze wensen voorlopig niet op de zaak te reageren, lieten ze De Standaard weten. Het overleg met onder meer de voedselagentschappen loopt volop en ze willen die bemiddeling alle kansen geven, klinkt het.
Twee andere rundveebedrijven in België werden in het verleden al geblokkeerd door te hoge concentraties PFAS in de dieren: een veebedrijf in Zwijndrecht op een boogscheut van de 3M-fabriek, en een melkveebedrijf in Stabroek.