Varkens in (of uit) het bos?
Er zijn in Vlaanderen slechts een viertal erkende dierenasielen die zich bezighouden met de opvang van weidedieren. Die centra zijn belangrijk. Ze worden geregeld gecontacteerd door overheidsinstanties om probleemweidedieren op te vangen.

Volksvertegenwoordiger Dries Devillé (VB) verwoordde in de commissie Leefmilieu van 18 februari in het Vlaams Parlement zijn ongenoegen omdat er volgens hem niet veel rekening wordt gehouden met het belang van dierenwelzijn op het vlak van het handhavingsbeleid van Omgeving. Hij haalde er een concreet voorbeeld bij en nam zijn gehoor mee naar een dierenasiel in Oost-Vlaanderen. Daar loopt een dertigtal minivarkens vrij rond in een bosje van 65 are, dat door de eigenaar gratis ter beschikking wordt gesteld van een vzw. Dat bosje bevindt zich in bosgebied. Na een controle door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) moeten die varkens uit het bos. Nochtans is dat een natuurlijk biotoop voor varkens. Ook everzwijnen hebben daar hun thuis.
Asielen in het buitengebied
Devillé zegt dat die asielen zich vaak in buitengebied bevinden. Dat kan agrarisch gebied zijn, een natuurgebied of zelfs een recreatiegebied. Hij haalde er de regeerverklaring van de Vlaamse Regering bij die beloofd heeft om faciliterend op te treden om dergelijke asielen aan de nodige vergunningen te helpen om hun werk op die manier te kunnen verderzetten.
Vlaams minister voor Leefmilieu Jo Brouns (cd&v) heeft een verklaring voor het verbod van het houden van dieren in een omheind bos. Een aantasting van de bosbodem wordt via het Bosdecreet als een ontbossing beschouwd. De minister wil niet concreet ingaan op het dossier dat de aanleiding is tot de vraag. Maar hij denkt dat het houden van 30 varkens, groot of klein, op een perceeltje van 65 are zeer zichtbaar is. In de vrije natuur en met een populatie wilde zwijnen die in evenwicht is met haar omgeving, dus inclusief de predatie, verplaatsen de zwijnen zich over een veel grotere oppervlakte. Eventuele woelschade krijgt de kans om zich te herstellen. Dat is niet het geval wanneer je dieren op zo’n kleine oppervlakte opsluit. Het bos vertuint, en de bosbodem kan zijn oorspronkelijke functies niet meer naar behoren uitoefenen.
Vestigingsmogelijkheden
Brouns herinnerde er aan dat de Vlaamse Regering al in 2020 gezorgd heeft voor een verruiming van de vestigingsmogelijkheden. Er werden toen wijzigingen of uitbreidingen van dierenasielen toegevoegd aan de lijst met handelingen van algemeen belang met ruimtelijk beperkte impact.
Dat wil volgens de minister niet zeggen dat een dierenasiel zomaar overal kan. Een ontbossing binnen een ruimtelijk kwetsbaar gebied ligt moeilijk en vereist een voorafgaande ontheffing op dat verbod op ontbossing. Buiten ruimtelijk kwetsbaar gebied is een ontbossing in het kader van andere functies nu reeds mogelijk, mits een omgevingsvergunning met de nodige compensatie.
Brouns zegt dat er op dit moment nog geen wetgevend initiatief in voorbereiding is. Hij zal hierover afstemmen met zijn collega Weyts (N-VA).