Controleurs moeten bioveiligheid respecteren
Enkele weken geleden haalde het Algemeen Boerensyndicaat uit naar controleurs die het onvoldoende nauw zouden nemen met de bioveiligheidsmaatregelen bij het betreden van stallen. Vlaams landbouwminister Jo Brouns zegt dat hij geen weet heeft van eventuele recente incidenten in die zin.

Jo Brouns (cd&v) reageerde daarmee op een vraag van parlementair Lydia Peeters (Open Vld) in de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement (26 februari). Die verwees naar de recente uitbraken van mond-en-klauwzeer maar ook naar de uitbraken van blauwtong en epizoötische hemorragische ziekte (EHD) die veel landbouwers verontrusten.
Rundveebedrijven
Volgens het ABS zou het regelmatig gebeuren dat controleurs de stallen betreden zonder dat ze de voorzorgsmaatregel rond bioveiligheid respecteren. Concreet zou het gaan om het aantrekken van bedrijfseigen kleding of het zorgen voor de nodige ontsmetting. De controleurs rijden vaak van de ene naar de andere stal waardoor het risico op het overdragen van ziektekiemen een stuk groter wordt.
Het pijnpunt ligt volgens Peeters niet zozeer bij de pluimvee- en varkensbedrijven omdat zij al meer vertrouwd zijn met vogelgriep en varkenspest. De alertheid is er al veel groter. Bij de rundveebedrijven is dat anders. Door de recente uitbraken hier en daar heersen daar intussen even strenge maatregelen als op de varkens- en pluimveebedrijven.
Protocollen over bioveiligheid
Ook minister Jo Brouns weet dat er heel wat overheidsadministraties bij landbouwbedrijven aankloppen. Het gaat niet alleen over het Agentschap Landbouw en Zeevisserij maar ook over de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), het Departement Omgeving, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en federale overheidsadministraties zoals het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Van elk van die instanties wordt, net zoals van elke erfbetreder, verwacht dat ze de nodige bioveiligheidsmaatregelen in acht nemen. Daar zijn protocollen voor gemaakt.
Brouns vindt de oproep van het ABS in die zin begrijpelijk. “In tijden van grote zorgen over verschillende dierziekten moeten ook overheidsdiensten bijzonder waakzaam zijn”, zegt hij.
De minister vernam bij zowel bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij, de VLM als bij de afdeling Handhaving van het Departement Omgeving dat er op dit moment evenwel geen gevallen gekend zijn waarbij die bioveiligheidsmaatregelen worden geschonden. Hij heeft evenmin weet van een weigering door toezichthouders en controleurs om tegemoet te komen aan de vraag van dierenhouders om deze maatregelen te respecteren.
In geval van een uitbraak van dierziekten worden toezichthouders en controleurs hierover trouwens geïnformeerd en wordt extra voorzichtigheid geboden, doorgaans op basis van de door het FAVV gepubliceerde veiligheidsmaatregelen en de richtlijnen van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).
Richtlijnen voor controleurs
Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij hecht groot belang aan de bioveiligheidsmaatregelen en heeft een kader met richtlijnen uitgewerkt. Die richtlijnen worden regelmatig opnieuw onder de aandacht van de controleurs gebracht. Bij concrete klachten over niet-naleving of problemen wordt dat onmiddellijk grondig onderzocht.
Dreigementen van toezichthouders of controleurs naar veehouders, naar aanleiding van een verzoek om bioveiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kunnen voor minister Brouns niet worden getolereerd. Evenmin wordt aanvaard dat een toezichthouder of controleur weigert om, binnen de redelijke mogelijkheden, bioveiligheidsmaatregelen te respecteren. Dat staat echter los van het recht op toezicht, dat op een correcte en evenwichtige manier moet kunnen worden uitgeoefend.
Brouns benadrukt dat indien uit onderzoek zou blijken dat een toezichthouder of controleur de vooropgestelde bioveiligheidsmaatregelen niet respecteert of effectief dreigementen uit aan een exploitant, dat direct wordt behandeld. In lijn met het Vlaams personeelsstatuut worden in dergelijke situatie gepaste maatregelen genomen.