Startpagina Actueel

Hevige regenval van juli en augustus 2024 erkend als ramp

In juli en augustus 2024 veroorzaakten hevige onweders met wateroverlast schade in Vlaanderen. Die hevige regenval werd op voorstel van Vlaams minister-president Matthias Diependaele erkend als ramp. Landbouwers die schade leden, kunnen binnenkort een aanvraag tot schadevergoeding indienen bij het Vlaams Rampenfonds, dat dit jaar wordt opgedoekt.

Leestijd : 2 min

De schadelijke weersverschijnselen van juli en augustus werden door het Vlaams Rampenfonds afgetoetst aan het financiële erkenningscriterium en aan de vereiste wetenschappelijke erkenningscriteria.

Omdat de hevige regenval van 1 en 2 augustus 2024 voldoet aan de vereiste wetenschappelijke erkenningscriteria erkent de Vlaamse Regering deze hevige regenval als ramp en in 10 gemeenten voor 1 augustus: Bertem, Boutersem, Hasselt, Herent, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Leuven, Putte, Sint-Katelijne-Waver en Tienen. Voor de hevige regenval op 2 augustus 2024 gaat het om Deinze.

In juli 2024 veroorzaakten ernstige wateroverlast, storm- en rukwinden en hagelbuien schade op verschillende plaatsen in Vlaanderen. De hevige regenval, de hagel en de storm- en rukwind van 9 juli 2024 voldoen aan de vereiste wetenschappelijke erkenningscriteria. Voor hevige regenval gaat het over 18 gemeenten: Arendonk, Bonheiden, Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Kasterlee, Lier, Lille, Machelen, Oud-Turnhout, Putte, Ravels, Retie, Sint-Katelijne-Waver, Turnhout en Vosselaar. Voor hagel betreft het 17 gemeenten: Berlaar, Boechout, Brakel, Duffel, Geraardsbergen, Kasterlee, Lier, Mechelen, Nijlen, Ninove, Oud-Turnhout, Ranst, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek, Zandhoven, Zemst en Zoersel. Voor storm- en rukwinden met een lokaal karakter gaat het over 45 gemeenten: Aalst, Antwerpen, Arendonk, Beersel, Berlaar, Boechout, Bonheiden, Denderleeuw, Duffel, Gooik, Grimbergen, Haaltert, Halle, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Kapelle-op-den-Bos, Kontich, Lebbeke, Lennik, Lier, Londerzeel, Maarkedal, Maasmechelen, Machelen, Malle, Mechelen, Meise, Merchtem, Mortsel, Nijlen, Ninove, Opwijk, Putte, Puurs-Sint-Amands, Ranst, Ravels, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Lievens-Houtem, Steenokkerzeel, Turnhout, Willebroek, Wommelgem, Zandhoven, Zele en Zemst.

Op dit moment kan je nog geen aanvraag tot tegemoetkoming indienen. Dit kan pas zodra de erkenning is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dat zal vermoedelijk eind deze maand gebeuren.

Voor erkende natuurrampen tot 2024 kunnen landbouwers enkel nog een tegemoetkoming van het Rampenfonds aanvragen als ze een brede weersverzekering hebben afgesloten voor minstens 25% van het teeltareaal. Het gaat bovendien over een gedeeltelijke tegemoetkoming. Wie een brede weersverzekering heeft afgesloten voor minstens 25% van het totale teeltareaal, kan een gedeeltelijke tegemoetkoming krijgen voor schade aan niet-verzekerde teelten en niet-binnengehaalde oogsten door vorst, storm en rukwinden, sneeuw- of ijsdruk, hevige of aanhoudende regen of ernstige droogte (opgelet: hagelschade komt niet in aanmerking). Sinds 2025 kunnen landbouwers geen tegemoetkoming meer vragen van het Rampenfonds voor schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten die in principe verzekerbaar is door een brede weersverzekering.

FVDL

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken