Startpagina Veeteelt

Mond-en-klauwzeer in Hongarije en Slowakije

In Hongarije en Slowakije werd eerder deze maand mond-en-klauwzeer (MKZ) vastgesteld. Het is de tweede keer dit jaar dat MKZ wordt vastgesteld in Europa. In januari zijn in Duitsland 3 waterbuffels gestorven aan de ziekte. Het risico voor ons land is volgens DGZ zeer laag.

Leestijd : 2 min

Begin deze maand werd een nieuwe besmetting met het mond-en-klauwzeervirus (MKZ) bevestigd op een melkveebedrijf in het noordwesten van Hongarije, in de buurt van de stad Györ en nabij de grens met Slowakije en (iets verder) Oostenrijk.

De Hongaarse autoriteiten hebben maatregelen genomen om het risico op verdere verspreiding te beperken, waaronder een verbod op transport van vatbare diersoorten en hun producten. Het risico voor ons land is zeer laag maar waakzaamheid voor het virus is belangrijk, zo meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Op 3 maart werden op het melkveebedrijf met zo’n 1.400 dieren de eerste symptomen vastgesteld, typisch voor MKZ: hoge koorts en blazen in de muil, op de neus en op de poten. Het betrokken bedrijf is geblokkeerd en de dieren werden geruimd. De bron van de besmetting is niet duidelijk. Er is alvast geen aanvoer geweest van dieren, noch andere risicovolle bedrijfstechnische contacten.

Duitsland

De ziekte is in ieder geval niet van Duitsland naar Hongarije verspreid. Het is niet voor het eerst dit jaar dat MKZ wordt vastgesteld in Europa. In januari zijn er in het oosten van Duitsland 3 waterbuffels gestorven aan de ziekte. Op basis van laboratoriumonderzoek blijkt nu dat het virus in Hongarije niet nauw verwant is aan het virus dat toen in Duitsland werd geïsoleerd.

Slowakije

In Slowakije is volgens de Nederlandse organisatie LTO op 3 rundveebedrijven een MKZ-besmetting bevestigd. De 3 bedrijven liggen vlak bij de Hongaarse grens. Eén van de bedrijven ligt in het beperkingsgebied van e MKZ-besmetting in Hongarije. De andere bedrijven liggen aan de Donau.

Het FAVV benadrukt dat enkel runderen, varkens, kleine herkauwers en kameelachtigen mogen aangevoerd worden uit andere lidstaten indien ze vergezeld zijn van een officieel gezondheidscertificaat.

Aangifteplicht

Het risico voor ons land is volgens Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) zeer laag. De afgelopen 2 maanden werden geen tweehoevigen aangevoerd vanuit Hongarije of Slowakije. DGZ en het FAVV zeggen dat het uiterst belangrijk om in ons land waakzaam te blijven voor mond-en-klauwzeer. MKZ is een aangifteplichtige ziekte. Ek vermoeden van de ziekte moet onmiddellijk worden gemeld aan de lokale controle-eenheid van het FAVV.

DGZ/LTO/FVDL/ThD

Lees ook in Veeteelt

Groene productiecijfers voor Belgische diervoedersector

Economie De dalende tendens in productievolume binnen de Belgische dierenvoedersector lijkt gekeerd. Zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Belgian Feed Association (BFA). In 2024 werd een productiestijging van 3,3% tegenover 2023 genoteerd.
Meer artikelen bekijken