Edito: ’t Is weer ‘Maai Mei Niet’, laat de pollen nu maar vliegen
De recente regenbuien waren broodnodig en gaven een extra boost op het veld. Intussen zijn her en der ook de eerste grassneden al achter de rug. Veel pollen zagen we daar niet bij vliegen…

Pollen en allergieën, het was in de nieuwsluwe paasperiode plots een item waarbij de landbouwsector belaagd werd vanuit een ietwat onverwachte hoek. Alle beschuldigende vingers waren deze keer gericht op bemeste graslanden… Vermits weideland het grootste aandeel inneemt van onze benutte landbouwoppervlakte in Vlaanderen, voelden vele landbouwers dit aan als een zoveelste keer agribashen. Grasland dat bemest wordt, wordt immers ook gemaaid vóór het in bloei komt en dus pollen kan verspreiden.
Volgens onderzoek van KU Leuven en Sciensano produceren graslanden die bemest zijn met stikstof tot 6 keer meer stuifmeel. Ook zou dit stuifmeel bij hooikoortspatiënten sterkere allergische reacties uitlokken. Voor de wetenschappers is dat een extra reden om ook onze volksgezondheid mee te nemen in het alsmaar complexere stikstofverhaal. Deze informatie werd gretig overgenomen door de algemene pers. Voor betrokkenen in de landbouwsector – onder meer landbouwdeskundigen – was al snel duidelijk dat er expertise over de sector ontbrak.
Daarnaast schoot ook de communicatie over de studie duidelijk tekort. Het is immers toch straf dat een van de onderzoekers in een extra opiniestuk de kritiek op de studie tracht te weerleggen met bijkomende feiten. Het onderzoek betrof immers niet zozeer raaigrasgraslanden die landbouwers maaien voor ze in bloei komen, maar graslanden waar de grote vossenstaart domineert. Dat is een grassoort die nu bijvoorbeeld al in bloei kan staan en die vooral voorkomt in eerder vochtige en natte omstandigheden – geen typische gangbare graslanden dus. Moest men deze informatie in het oorspronkelijke persbericht hebben opgenomen, dan hadden de onderzoekers heel wat hetze kunnen vermijden.
Het is wat ironisch dat dit wetenschappelijk onderzoek net voor de start van de vijfde editie van Maai Mei Niet verscheen. Sinds 2021 roept het weekblad Knack – met succes – tuineigenaars op om in de maand mei hun gras niet te maaien. Het grote doel van deze actie is net om de biodiversiteit een duw in de rug te geven. Door een maand lang het gras niet af te rijden, groeien er meer bloemen. Daardoor krijgen de insecten die bloemen bestuiven, zoals bijen, meer voedsel. Er zullen weliswaar ook veel grassen in bloei komen. Maar die extra pollen deren de publieke opinie ongetwijfeld minder...