Startpagina Wetgeving

Strijd om Zeeuwse landbouwgrond

De eigenaar van Katoen Natie en havenmagnaat Fernand Huts kocht vorig jaar 450 ha landbouwgrond van het Gentse OCMW aan een erg gunstige prijs. Enkele landbouwers uit het Gentse betwisten die verkoop nu. In tegenstelling tot het OCMW vragen ze de rechtbank om een snelle behandeling, vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft hun advocaat Nic Reynaert dinsdag gesteld voor de rechtbank van eerste aanleg in Gent.

Leestijd : 2 min

De advocaat van de landbouwers pleit ervoor de transactie nietig te verklaren, op grond van ‘ongeoorloofde staatssteun’ en ‘onderhandse verkoop’. In tegenstelling tot het OCMW vragen ze de rechtbank om een snelle behandeling, vóór de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft hun advocaat Nic Reynaert dinsdag gesteld voor de rechtbank van eerste aanleg in Gent.

Huts had in 2016 via een Luxemburgse vennootschap 450 hectare Zeeuws-Vlaamse landbouwgrond gekocht van het Gentse OCMW voor 17,5 miljoen euro, of 3,89 euro per vierkante meter. Belgische boeren verzetten zich echter tegen de verkoop, omdat het stuk grond volgens hen niet als één geheel mocht verkocht worden.

De gronden zijn geregistreerd als 72 percelen en moesten daarom in verschillende loten verkocht worden, zegt advocaat Reynaert. "Op die manier konden de boeren niet meedingen voor de goedkope landbouwgrond. We spreken over een verkoopprijs van 39.000 euro per hectare, terwijl landbouwgrondprijzen hier en in Nederland makkelijk tussen de 80.000 en 100.000 euro bedragen."

De advocaat sprak over een verkoopprijs van 39.000 euro per hectare, een koopje voor Huts.
De advocaat sprak over een verkoopprijs van 39.000 euro per hectare, een koopje voor Huts. - Constituante

De landbouwgronden in Nederland genieten van een perfecte bereikbaarheid, stelt de advocaat. "Ze zijn gelegen tussen de wereldhavens van Gent, Antwerpen en Rotterdam en verbonden via een modern wegennetwerk. Er is sprake van concurrentievervalsing. De KMO's en de goede huisvaders waren uitgesloten van de verkoop door het OCMW Gent aangezien zij niet over tientallen miljoenen euro beschikken."

Het OCMW stelt dat aparte verkopen voor de 72 percelen te duur zouden geweest zijn, maar volgens de advocaat is de verkoop in strijd met de Europese wetgeving op staatssteun. De boeren vragen de ontbinding van de verkoop en ze worden gesteund door de burgerbeweging Constituante. "Met de verkoop van deze gronden financiert het OCMW Gent een rusthuis in Mariakerke. De absurde Europese begrotingsregels verplichten onze openbare besturen dergelijke investeringen in een jaar af te schrijven, waardoor openbaar goed in handen komt van grootfinanciers als Fernand Huts", zegt Raf Verbeke van Constituante.

Constituante
Constituante

De boeren willen dat de zaak in september, nog voor de gemeenteraadsverkiezingen, behandeld wordt. Het OCMW ziet geen reden tot snelle behandeling en zou de zaak in december pleiten. De rechtbank heeft nog geen beslissing genomen over de conclusiekalender en wacht af of de partijen tot een akkoord kunnen komen.

Naar Belga

Lees ook in Wetgeving

Welke juridische acties tegen het stikstofbeleid?

Recht In het Belgisch Staatsblad van 22 februari 2024 verscheen het decreet over de programmatische aanpak stikstof (PAS). Dit zogenaamde stikstofdecreet trad in werking op de dag die volgde op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad. In de pers werd al vanuit verschillende hoeken aangekondigd dat juridische acties zullen volgen. Wij bekijken wat deze juist kunnen inhouden.
Meer artikelen bekijken