Startpagina Actueel

Eieren vallen steeds meer in de smaak bij de consument

De aankoop van eieren in België voor thuisverbruik blijft ook in 2024 een stijgende tendens aanhouden. Per capita werden er 80,4 eieren gekocht in 2024. Op een gemiddelde dag in 2024 at 26% van de Belgen eieren.

Leestijd : 3 min

Marktonderzoeksbureau YouGov Belgium, dat in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) het aankoopgedrag volgt van 6.000 Belgische gezinnen, en iVox/VLAM-consumptietracker, die het consumptiegedrag van 7.300 Belgen in kaart brengt, onderzochten de aankoop en het verbruik van verse eieren in de schaal.

Verdere groei van de aankopen van eieren

Eieren zijn een verscategorie die al enkele jaren een mooie groei neerzet. Er werden in 2024 5% meer eieren gekocht tegenover 2023 en de prijzen bleven op een hoog niveau. De Belg kocht zo’n 80 eitjes in 2024 (figuur 1).

Figuur 1: Aankopen van verse schaaleieren voor thuisverbruik in België (in stuks per capita)
Figuur 1: Aankopen van verse schaaleieren voor thuisverbruik in België (in stuks per capita) - Bron: YouGov Belgium en bewerkingen VLAM

Het percentage kopende gezinnen steeg van 93 naar 94%. De aankoopfrequentie klom boven de 16 keer per jaar uit.

Door de groei van het aantal gekochte eieren stegen de eierbestedingen met 6% tegenover 2023 naar 21,70 euro. Een scharreleitje was het goedkoopst (0,23 euro per stuk), het bio-eitje het duurst (0,41 euro per stuk) en eieren van kippen met vrije uitloop zaten hier tussenin (0,34 euro per stuk).

Meer Belgen eten eieren

Als we kijken naar het totale verbruik, dus niet enkel thuis zoals hierboven beschreven, stellen we vast dat het aantal Belgen dat op een gemiddelde dag (dagpenetratie) in 2024 eieren in pure vorm gegeten heeft toegenomen is sinds 2017. Op een gemiddelde dag in 2024 at 26% van de Belgen eieren (exclusief eieren in bereidingen), tegenover 16% op een gemiddelde dag in 2017. Bij de eiereters vinden we relatief meer Franstaligen, 18-34 jarigen en consumenten met buitenlandse roots terug.

Drie vierde van de keren dat we eieren eten is dit thuis, 8% bij familie/vrienden, 9% op het werk/school, 3% onderweg en 7% op locatie (onder andere horeca feest- en sportzalen, events en festivals). Eieren worden vaker dan andere voedingsproducten gekregen van familie en vrienden of verkregen van eigen kippen. 21% van de eierconsumptie bestaat uit gekregen eieren of eieren van eigen kweek.

Scharrelei is de standaard

Drie kwart van de gekochte eieren zijn scharreleieren (figuur 2). Ze vertegenwoordigen 64% van de eierbestedingen. Bio ziet zijn volume-aandeel dalen van 11 naar 10% maar het waarde-aandeel blijft op 16%. Het aantal kopers van bio-eieren daalde van 32 naar 31 op 100 in 2024 en de aankoopfrequentie steeg van 6,1 naar 6,5 keer per jaar.

Figuur 2: Aandeel per type ei in België
Figuur 2: Aandeel per type ei in België - Bron: YouGov Belgium en bewerkingen VLAM

Vrije uitloop herstelt van de opdoffer in 2023 en is nu goed voor 16% van het eiervolume.

Aankoop gebeurt vooral in klassieke supermarkten

Op het vlak van de distributie blijft DIS 1 (de hypermarkten en de klassieke supermarkten inclusief Colruyt en AD Delhaize), het belangrijkste kanaal met 55% marktaandeel (figuur 3). Hard discount (Aldi en Lidl) is met een marktaandeel van 26% het tweede belangrijkste aankoopkanaal voor verse schaaleieren in ons land maar verloor, in tegenstelling tot de totale versmarkt, wel marktaandeel ten opzichte van 2016.

Figuur 3: Distributiekanalen van eieren in België
Figuur 3: Distributiekanalen van eieren in België - Bron: YouGov Belgium en bewerkingen VLAM

De buurtsupermarkten (Delhaize Proxy, Okay, Spar, Carrefour Express…) zijn met een aandeel dat schommelt tussen de 9 en 10% het derde belangrijkste aankoopkanaal voor eieren. E-commerce is beperkt maar verdubbelde sinds 2016 zijn marktaandeel van 1 naar 2%. De ‘overige’ kanalen (7% marktaandeel) met onder andere de hoevewinkel, de openbare markt en de speciaalzaken zijn kleinere kanalen voor de eierverkoop.

VLAM/AV

Lees ook in Actueel

Smaakevent Vleesch brengt vurige ode aan het slagersvak

Veeteelt Op 8 mei stond evenementenlocatie ArtCube in Gent in vuur en vlam voor Vleesch, een culinair evenement dat een ode bracht aan het slagersambacht. VLAM (Lekker van bij ons) zorgde samen met de Gentse chef Sam D’Huyvetter voor een boeiende avond met masterclasses en een culinaire wandeling met vlees van bij ons.
Meer artikelen bekijken

Vind uw droomjob in de land- en tuinbouw

Land -en Tuinbouwmachines Vercammen BV.

Berlaar, Antwerpen, België

Solliciteer nu

V&H Service BV

Merchtem, Vlaams-Brabant, België

Solliciteer nu

Wintmolders BV

Brustem, Limburg, België

Solliciteer nu

Vind de medewerker die echt bij u past.

Plaats een vacature
Bekijk alle vacatures