Startpagina Actueel

Meer starters in de land- en tuinbouw

Steeds meer jonge landbouwers zetten de stap naar een eigen landbouwbedrijf. In 2024 werden 239 aanvragen toegekend voor VLIF-bedrijfsopstart- of overnamesteun, dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2023 (110). Dat maakte Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) bekend op 15 mei tijdens een bedrijfsbezoek bij een anjerkweker in Erpe-Mere.

Leestijd : 3 min

Vlaams minister Brouns en Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne bezochten voor de gelegenheid de anjerkwekerij van de familie De Nijs.

Dit familiebedrijf wordt sinds kort ook mee uitgebaat door zoon Louis, die in 2024 een aanvraag indiende voor VLIF-overnamesteun. Hij is daarmee 1 van de 239 jonge landbouwers die vorig jaar de sprong waagden naar een toekomst in de sector. Volgend jaar stapt ook zijn broer Jef mee in de zaak. Hun jongere zus Marie heeft voorlopig geen interesse om in het bedrijf te komen.

Overname en uitbreiding

Louis (19) en Jef (17) nemen Anjers De Nijs over van hun ouders Koen en Marianne. Voor de overname zetten ze de eenmanszaak om naar een vennootschap. Samen met de overname is er een uitbreiding van het bedrijf, op grond die ze konden kopen van de buurman, waarbij de serreoppervlakte meer dan verdubbelt. Zo kan ook het aantal verschillende anjervarianten toenemen.

De vergunning om de nieuwe serre te mogen bouwen, verliep niet van een leien dakje. In de vergunning staan een aantal voorwaarden die volgens Koen niet relevant of zelfs onwerkbaar zijn. “Bij de vorige vergunning mochten we een waterbassin optrekken tot op 2 m van de perceelsgrens. Deze keer vroegen we hetzelfde, maar dat werd aangepast naar 5 m. Daardoor verliezen we 1 miljoen l opslagcapaciteit.”

De nieuwe serre van 12.000 m² heeft onder meer een nevelinstallatie, een warmtepomp, een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (wkk) en een dubbel energiescherm.

Hoognodige generatiewissel

Het aantal landbouwers neemt al jaren af en op Vlaams en Europees niveau is de generatiewissel in de land- en tuinbouw reeds langer een belangrijk onderwerp. “Bedrijfsovernames vormen een heel grote uitdaging in de land- en tuinbouw. Slechts 12% heeft een opvolger. Jaren stimulerend beleid ten spijt bleven de overnamecijfers eerder laag. De blijvende onzekerheid door de stikstofdiscussies in de vorige regeerperiode zorgde voor nog meer twijfels bij overnemers. Daarnaast zijn er nog de administratieve lasten”, zegt minister Brouns.

Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns is heeltevreden over de stijging van het aantal aanvragen toegekend voor VLIF-bedrijfsopstart- of overnamesteun.
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns is heeltevreden over de stijging van het aantal aanvragen toegekend voor VLIF-bedrijfsopstart- of overnamesteun. - Foto: FVDL

Het is volgens hem dan ook uitermate positief dat de cijfers vandaag de dag weer een positieve trend tonen. Met een beleid dat leidt tot minder regeldruk en meer rechtszekerheid wil hij het tij nog meer keren.

Instroom is cruciaal voor de toekomst

Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne benadrukt het belang van deze positieve evolutie: “Bijna 55% van de Belgische landbouwbedrijven wordt geleid door een 55-plusser. De instroom van jonge landbouwers is cruciaal om de toekomst van onze eigen voedselproductie veilig te stellen, zeker in tijden van geopolitieke spanningen. Het is positief dat steeds meer jongeren de sprong wagen.”

Perspectief bieden

Ook minister van Landbouw Jo Brouns is tevreden over de stijging. “Perspectief bieden aan jonge landbouwers is altijd mijn kompas geweest. Dat nu meer jongeren zoals Louis instappen, stemt me hoopvol. De duidelijke erkenning van onze landbouwsector als strategische sector markeert een breuk met het verleden. Hun zekerheid en kansen geven, blijft mijn doel, ook de komende jaren. Door perspectief te bieden in het stikstofbeleid en door drempels weg te nemen, willen we jonge landbouwers nog meer kansen bieden om een toekomst uit te bouwen in de landbouw, nog altijd de mooiste sector ter wereld”, meent minister Brouns.

Sinds 2022 kunnen jonge landbouwers VLIF-steun aanvragen bij de overname of opstart van een landbouwbedrijf. Het gaat om een forfaitaire steun van 40.000, 70.000 of 100.000 euro, afhankelijk van de omvang van het bedrijf en van het aantal bedrijfsleiders.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken