Startpagina Fruit

FAVV vindt voor het eerst in 3 jaar geen verboden antibioticum in perenbloesems

Voor het eerst in 3 jaar zijn er geen sporen van het verboden antibioticum streptomycine aangetroffen bij Limburgse perentelers. Dat blijkt uit monsternames van bloesems die het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in april bij 18 perentelers uitvoerde.

Leestijd : 2 min

Streptomycine werd gebruikt om bacterievuur, ook wel perenvuur genoemd, in fruitbomen te bestrijden. Die besmettelijke plantenziekte komt in heel Europa voor en tast vooral peren- en appelbomen aan. Besmette bomen sterven af, waardoor er geen vruchten kunnen groeien en fruittelers aanzienlijke economische schade lijden. Aangetaste bomen moeten vaak volledig verwijderd worden, en er kunnen quarantainemaatregelen volgen voor telers.

In 2024 verbood Europa het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel streptomycine, omdat er resten van het antibioticum werden teruggevonden in levensmiddelen. Bovendien kan verkeerd of te frequent gebruik van antibiotica ervoor zorgen dat bacteriën resistent worden. Die resistentie maakt het op termijn moeilijker om bepaalde ziektes bij zowel mensen als dieren te behandelen.

Sinds 2023 voert de Nationale Opsporingseenheid (NOE) van het FAVV daarom onderzoek naar het illegale gebruik van streptomycine in de perenteelt. In 2023 en 2024 werd het antibioticum aangetroffen in 6 van de 30 monsters van perenbloesems. Bij elke overtreding werd een proces-verbaal opgesteld en overgemaakt aan het parket. Voor het eerst in 3 jaar werden dit jaar geen sporen van streptomycine aangetroffen bij de gecontroleerde Limburgse perentelers.

“De resultaten van dit jaar zijn zeer bemoedigend”, zegt FAVV-woordvoerster Hélène Bonte. “Dit toont aan dat de sector zich steeds meer bewust wordt van de problematiek rond voedselveiligheid en de strijd tegen antibioticaresistentie.”

Belga

Lees ook in Fruit

‘Alarmerende’ concentraties TFA gevonden in Europese wijnen

Actueel Concentraties trifluorazijnzuur (TFA), een korteketen-PFAS die geproduceerd wordt door de ontbinding van andere PFAS-verbindingen, zijn alarmerend toegenomen in Europese wijnen. Dat zegt het meest recente rapport van het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe). De studie vond de forever chemical terug in alle recent geanalyseerde wijnen, met een aanzienlijke stijging van de concentraties in de afgelopen jaren.
Meer artikelen bekijken