Europees Parlement wil meer geld voor GLB
Het Europees Parlement probeert – net zoals andere Europese instellingen – het voorstel van de Commissie inzake een volgend Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te sturen. Ze eisen een verhoogd en zelfstandig GLB-budget na 2027 en minder administratieve overlast voor boeren.

In de huidige geopolitieke context is een Europese landbouw die toegang tot voedsel verzekert een cruciaal onderdeel van het veiligheids- en defensiebeleid van de EU, zeggen Europarlementariërs. “We hebben een GLB nodig dat de voedselvoorziening versterkt, plattelandsgemeenschappen ondersteunt en boeren machtigt door middel van innovatie, generatievernieuwing en eerlijke marktvoorwaarden”, zegt rapporteur Carmen Crespo Díaz (EVP). Haar voorstel voor de toekomst van het GLB werd maandag 7 juli goedgekeurd door de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling met 29 stemmen voor, 9 stemmen tegen en 8 onthoudingen.
EU-budget
Europarlementariërs eisen een verhoogd en zelfstandig GLB-budget. “Geen verwaterd GLB dus. Boeren mogen niet de rekening betalen van de financiële moeilijkheden waar de EU mee geconfronteerd wordt omdat het Coronaherstelfonds terugbetaald moet worden.”
Het GLB mag volgens het Parlement niet worden geïntegreerd met andere fondsen in één fonds dat door lidstaten wordt gebruikt voor andere doeleinden dan landbouw. “We verwerpen alle pogingen (n.v.d.r. van de Europese Commissie) om het GLB te nationaliseren of de financiering ervan samen te voegen met andere EU-instrumenten”, aldus Díaz. “Het moet een echt gemeenschappelijk beleid blijven met specifieke fondsen en onafhankelijke pijlers, dat alle Europese boeren gelijke steun garandeert.”
De rechtstreekse inkomenssteun voor alle actieve, professionele landbouwers volgens een oppervlaktegebaseerd model moet worden versterkt. “We hebben een betere definitie van actieve landbouwer nodig voordat we het systeem omgooien.”. Hiermee stelt het Europees Parlement zich minder radicaal op dan bijvoorbeeld de Strategische Dialoog. Dat rapport stelde voor om een einde te maken aan steun op basis van de omvang van landbouwbedrijven, om boeren die de steun het meest nodig hebben beter te helpen. Ook de Commissie pleit voor meer toegespitste steun.
Om de plattelandsontwikkeling efficiënt te ondersteunen, moet de tweede pijler van het GLB onafhankelijk blijven van het cohesiebeleid, stellen de Europarlementariërs. Vrijwillige gekoppelde inkomenssteun voor sectoren in moeilijkheden moet worden gehandhaafd of verhoogd.
Vereenvoudiging
Het verminderen van de administratieve lasten voor boeren moet een van de leidende principes van het GLB zijn. Europarlementariërs pleiten voor een op stimulans gebaseerd systeem voor boeren om milieu- en sociale doelstellingen te behalen. Ecoregelingen moeten daarom – en omdat ze het moeilijk achten om algemene maatregelen op te leggen aan een diverse Europese landbouwsector – vrijwillig blijven en gepaard gaan met een vergoeding. “Investeer liever in de circulaire economie, die een oplossing voor klimaatverandering en een nieuwe inkomensbron aan boeren biedt.”
De implementatie van ‘goede landbouw- en milieuconditionaliteiten’ (GLMC’s) moet rekening houden met bestaande landbouwpraktijken.
Alle boeren moeten toegang hebben tot innovatieve en digitale oplossingen die duurzame landbouw ondersteunen, hun inkomen verhogen en de administratieve werklast verminderen. Om stressvolle inspectieprocedures tot een minimum te beperken, moet het toezicht op het gebruik van GLB-middelen gebaseerd zijn op satellietbeelden en zelfcertificering, in een gecentraliseerd, elektronisch rapportagesysteem, zeggen Europarlementariërs.
Generatievernieuwing
Generatievernieuwing is essentieel voor de toekomst van de landbouw in de EU. Toch is bijna 58% van de boeren in de EU ouder dan 55 jaar, terwijl boeren onder de 35 slechts 6% van alle boeren uitmaken. De landbouwcommissie wil daarom de financiering vanuit het GLB verhogen en het aantal belasting- en leningprikkels uitbreiden, zodat de barrières om boer te worden, worden weggenomen.
Europarlementariërs vragen een geharmoniseerde Europese etikettering met informatie over de herkomst, kwaliteit en productienormen van agrovoedingsmiddelen om te voorkomen dat consumenten misleid worden. “Meer dan 70% van consumenten in de EU beslist wat ze koopt op basis van de informatie op de verpakking.”
Met dit voorstel willen de Europarlementariërs de Commissie voor zijn, die op 16 juli hun plannen voor de volgende meerjarenbegroting en GLB voorstellen. Daarmee is de kous nog niet af. Het Parlement stemt over het voorstel van haar landbouwcommissie naar alle waarschijnlijkheid in september, waarna alle Europese instellingen het volgende GLB tijdens gruwelijk lange onderhandelingen in hun voordeel zullen willen beslechten.