Kruising van Wagyu en Holstein levert mooie resultaten op
In rundvee bestaan er tal van rassen en kruisingen tussen rassen zijn zo oud als de veeteelt zelf. Soms zijn er toch verrassende, nieuwe kruisingen. De Waalse familie Pierard kruist systematisch Wagyu met Holstein en is heel tevreden met het resultaat.

Het Japanse vleesveeras Wagyu staat bekend als leverancier van het lekkerste rundsvlees. Dat ras wordt vooral gekruist met Black Angus, nog een topper in de vleesrassen. De broers Guilllaume en Thibault Pierard hadden het idee om Wagyu te kruisen met Holstein, de topper onder het melkvee. De kruisingen zijn geen dubbeldoelkoeien, maar leveren wel lekker vlees. Hun nieuwe ras doopten ze ‘Bierwagyu’, een samentrekking van de naam van de hoeve (Bierwa) in Maffe (bij Havelange) met Wagyu. Op de boerderij zijn er momenteel al 16 Bierwagyu-runderen: 8 koeien van 2,5 jaar oud, die al gekalfd hebben en 8 kalveren van deze lente.
Zuiver Wagyu was niet het doel
Het verhaal van de ‘Bierwagyu’ begint meer dan 5 jaar geleden. “Tijdens een reis met mijn partner hebben we Wagyu geproefd. Zij is geen grote vleesliefhebber, maar ze waardeerde deze smaak bijzonder. Omdat we op de boerderij al eerder Holstein en Belgisch witblauw gekruisd hebben, wilden we het met dit andere ras proberen om te zien wat de resultaten zouden zijn”, zegt Guillaume Pierard. “Werken met uitsluitend Wagyu-runderen zou betekenen dat we embryo's of vaarzen moesten kopen. Dat was niet ons doel.”
Om dit nieuwe ras te ontwikkelen, begonnen Guillaume en Thibault, de zonen van het bedrijf, met het selecteren van de minst goede melkkoeien, die de grootste vleesaanzet hadden. Hun beste Holsteins willen ze raszuiver houden om al hun melkkwaliteiten te behouden.
Guillaume, eveneens dierenarts, kocht vervolgens 20 rietjes van 2 verschillende Wagyu-stieren in Ciney, bij het inseminatiecentrum van de Waalse fokkersvereniging. Daaruit werden meer dan 2 jaar geleden de eerste 10 kalveren geboren: 6 vrouwtjes en 4 mannetjes. De koeien kalven gemakkelijk af, met jongen die bij de geboorte ongeveer 40 kg wogen. “Afhankelijk van de stieren waren er wel wat verschillen. Sommige kalveren waren groter, andere hadden meer hetzelfde profiel als hun moeders.”
Een kleine kudde kruisingen
Nu worden de kalveren grootgebracht in de wei bij de koeien. “De Wagyu is geen ras om te melken. Door ze te kruisen met Holstein krijgen we wel melk om de kalveren groot te brengen. Eén gekruiste koe voedt 2 kalveren en doet het erg goed”, vervolgt Guillaume. Bovendien is deze kruising volgens hem inzake vleespotentieel een verstandige keuze. “Dit Japanse ras heeft meer bespiering dan de Holstein, maar biedt geen karkasopbrengst die vergelijkbaar is met die van een witblauw rund. Het heeft een vrij gemengd profiel. En ik denk niet dat we inzake exterieur of vleesvolume veel verliezen ten opzichte van de pure Wagyu.”
Rustig temperament
De gekruiste dieren zijn volledig zwart, met soms slechts een paar witte vlekken op de poten of op het puntje van de staart als verwijzing naar de melkveetak in hun oorsprong. Ze hebben een vrij rustig temperament, zijn gemakkelijk te onderhouden en ze leven in één groep. De stieren worden rond de leeftijd van 4 maanden gecastreerd, zodat ze bij de koeien kunnen blijven.
Voor het afmesten worden ze voor een periode van 6 maanden teruggebracht naar de stal. Daar krijgen ze kuilgras, maïs, geperste pulp en granen en verschillende eiwitbronnen, zoals vlas en koolzaad. Wanneer ze een gewicht van ongeveer 800 kg hebben, of tussen de 2,5 en 3 jaar oud zijn, kunnen ze naar het slachthuis van Ciney worden gestuurd.
De vrouwelijke dieren zijn al opnieuw geïnsemineerd. “Ons doel is om tussen de 5 en 6 kalveren per jaar te hebben, zodat we altijd een kleine kudde kruisingen kunnen behouden.”
Zus zit mee in het verhaal
De eerste resultaten met ‘Bierwagyu’ zijn bemoedigend. De 2 eerste runderen zijn al verkocht, aan liefhebbers van goed vlees. “Het is mooi gemarmerd vlees, donkerder dan vlees van witblauw en minder vet dan vlees van pure Wagyu. We kregen positieve reacties, vooral van restauranthouders die het product interessant vinden”, legt de Waalse veehouder uit.
De resultaten zijn bemoedigend genoeg om iedereen die bij dit avontuur betrokken is tevreden te stellen, want ‘Bierwagyu’ is een familieaangelegenheid. Er zijn de 2 broers, Guillaume en Thibault Pierard, maar ook hun zus Maude, die verantwoordelijk is voor de communicatie en promotie van het nieuwe product. Deze nieuwe generatie is er, ondanks dat ze ook jobs hebben buiten de boerderij, in geslaagd om nieuw leven in deze familieboerderij te blazen. De boerderij werd gestart door hun overgrootvader. Vandaag de dag is het hun vader die op de boerderij heel wat taken op zich neemt. “Mijn man was in het begin niet op de hoogte van de plannen met de kruisingen. Hij is dol op Belgisch witblauw en melkkoeien. Mijn kinderen hebben dit project gestart. Het was ook een uitdaging voor hen”, vertelt hun moeder Dominique Duchêne.
Holstein en witblauw
Op de Bierwa-boerderij zijn er zowat 400 runderen. Daarvan zijn er twee derde Belgisch witblauw en is een derde Holstein. Met de witblauwe runderen neemt de familie ook deel aan prijskampen. Voor deze beide rassen wordt enkel kunstmatige inseminatie met gesekst sperma gebruikt. Bij de witblauwen worden bijna alle stieren ter plaatse afgemest, al zijn er ook die als dekstier verkocht worden. Melken gebeurt in een klassieke melkstal en het gemiddelde ligt op 9.500 l. Sommige Holstein-koeien worden hier ouder dan 10 jaar. De familie beschikt over heel wat eigen graslanden rond de stallen, zodat de runderen van april tot half november op de weides staan.
Het ‘Bierwagyu’-vlees wordt via de korte keten in pakketten verkocht aan particulieren.