Waalse landbouworganisaties uiten hun ongenoegen over inkrimping GLB-budget op Libramont
De recente beslissingen over de zware inkrimping van het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zet een domper op de feestvreugde die normaal gepaard gaat met de Beurs van Libramont. Zes Waalse landbouworganisaties zullen er hun ongenoegen uiten.

Ter gelegenheid van de opening van de Beurs van Libramont op 25 juli zullen 6 Waalse landbouworganisaties – Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA), l’Union des Agricultrices Wallonnes (UAW), Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA), la Fédération Unie de Groupements d’Éleveurs et d’Agriculteurs (FUGEA), l’Union Nationale des Agrobiologistes Belges (UNAB) en Bauernbund – met één stem hun diepe verontwaardiging uiten over de begrotingsvoorstellen die de Europese Commissie op 16 juli presenteerde voor de periode 2028-2034. Deze voorstellen zijn bijzonder zorgwekkend voor de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
Een onaanvaardbare begrotingsvermindering met grote gevolgen
De 6 landbouworganisaties hebben forse bedenkingen bij het nieuwe GLB-voorstel.
De voorgestelde vermindering van ongeveer 20% van het GLB-budget ondermijnt de fundamenten van de Europese landbouw. Zo’n besparing zal volgens de initiatiefnemers een directe impact hebben op familiebedrijven, de toepassing van milieuvriendelijke landbouwpraktijken en de toegang van burgers tot kwalitatieve, duurzame en betaalbare voeding, en dit op een moment dat voedselsoevereiniteit van cruciaal belang is.
Door meer verantwoordelijkheden en cofinanciering door te schuiven naar de lidstaten, zet de Europese Commissie een gevaarlijke stap richting renationalisering. Deze aanpak dreigt de ongelijkheden tussen landen te vergroten, het evenwicht van de interne markt te verstoren en de gezamenlijke inspanningen te ondermijnen.
Het GLB moet een krachtig instrument van solidariteit, samenhang en veerkracht blijven, ten dienste van de landbouwers en de landelijke gebieden in heel de EU, benadrukken de 6 landbouworganisaties.
Ze stellen in hun persbericht dat er ook een belangrijke impact zal zijn op de gevraagde milieudoelstellingen. “Hoewel landbouwers worden aangespoord hun praktijken aan te passen aan de milieudoelstellingen, ondergraaft het voorgestelde kader de middelen die nodig zijn voor die transitie. Zonder stabiele en voorspelbare financiering is een grootschalige en doeltreffende omwenteling op het terrein onmogelijk.”
Ze maken zich ook zorgen over jonge landbouwers. “Hoe kunnen we jonge mensen aanmoedigen om voor de landbouw te kiezen in een context van voortdurend krimpende budgetten? Nu de gemiddelde leeftijd van landbouwers in Wallonië 58 jaar bedraagt, moet de generatiewissel een echte prioriteit zijn – geen loze belofte.”
Duidelijke oproep aan de Waalse en federale overheden
Gezien deze bedreigingen vragen de 6 landbouworganisaties dat de Waalse regering en de ministers die in Libramont aanwezig zijn, een krachtige en ondubbelzinnige positie innemen in de komende onderhandelingen – op regionaal, federaal én Europees niveau. Ze willen dat de de beloften die werden gedaan tijdens de boerenprotesten van 2024 geen loze woorden blijven. De woede van de landbouwsector zal niet verdwijnen zonder concrete engagementen.
Met deze gezamenlijke boodschap - aansluitend op de officiële opening van de Beurs van Libramont - bevestigen ze hun vastberadenheid en de wil om een duurzame en rendabele landbouw te verdedigen voor de toekomstige generaties.