Landbouworganisaties betogen tegen Europese begroting
Landbouworganisaties uit heel Europa zijn op 16 juli naar het Luxemburgplein in Brussel afgezakt om een vuist te maken tegen het Europees Meerjarig Financieel Kader. De landbouworganisaties hekelen de plannen van de Europese Commissie, die volgens hen bespaart op landbouw en voedselproductie in onzekere tijden.

De boerenbetoging ging van start omstreeks 14.00 uur aan het Luxemburgplein bij het Europese Parlement, waarna richting de Europese Commissie aan het Schumanplein werd gegaan onder politiebegeleiding. Er tekenden verschillende honderden boeren present, zo heeft Belga vastgesteld. De politie heeft vooralsnog geen officieel deelnemersaantal vrijgegeven.
Naast Belgische landbouworganisaties zoals de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en la Fédération Wallonne de l'Agriculture (FWA), zakten ook verschillende Duitse, Spaanse, Franse en Portugese landbouworganisaties af naar Brussel.
Schijnheiligheid, geen oprechtheid
Ze protesteren tegen de plannen die de Europese Commissie heeft met de landbouwsector. In het voorstel van de commissie voor het toekomstige Meerjarig Financieel Kader (2028-2034) staat onder meer het idee om het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met een vijfde te doen krimpen, aldus ABS. "Daarnaast wordt voorgesteld om het Europees Landbouwgarantiefonds en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling samen te voegen tot één centraal fonds, dat op nationaal niveau beheerd zou worden", vervolgt de organisatie, die samen met de eigen jongerenbeweging aanwezig was bij de mars. De voorstellen getuigen volgens ABS en Jong ABS van schijnheiligheid, niet van oprechtheid.
Volgens ABS moet het gemeenschappelijke landbouwbeleid ook in de toekomst de basis blijven voor een strategische Europese voedselproductie op niveau van de lidstaten. "De kleinschalige familiale Vlaamse stadslandbouw heeft immers andere noden dan de Oost-Europese megabedrijven." Ook vanwege administratieve belemmeringen en een niets ontziende controledrang is er volgens ABS nog heel wat aanpassingswerk mogelijk.
Sterker Europa
De financiering van het gemeenschappelijke landbouwbeleid mag onder geen beding geraakt worden bij een besparingsoefening, zo klinkt het nog bij andere aanwezig landbouworganisaties. Ook Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, is er niet helemaal gerust in. "Iedereen heeft de mond vol over veiligheid in Europa, maar dan moet men ook beseffen dat dat niet kan op een lege maag. Als Europa sterker moet worden, dan moet Europa ook blijvend inzetten op een eigen voedselproductie. Mét een sterk gemeenschappelijk landbouwbeleid."
Ceyssens vreest dat de landbouwsector onvoldoende financiering zal krijgen om de grote uitdagingen van de sector aan te pakken. Dat zal leiden tot koopkrachtverlies voor de Europese burgers. "De Europaan zal minder zeggenschap hebben over een eigen duurzame voedselproductie in Europa. In Vlaanderen zal zelf de hele voedselproductie onder druk komen te staan."