Boerenbond en Groene Kring verwerpen Commissievoorstel voor nieuwe meerjarenbegroting
De Europese Commissie stelde op 16 juli haar voorstel voor het nieuwe Meerjarig Financieel Kader (MFK) voor. Ondanks een stijging van de totale EU-begroting, wordt het landbouwbudget met bijna 25% verlaagd. Boerenbond en Groene Kring noemen dit voorstel onaanvaardbaar en waarschuwen voor de gevolgen voor voedselzekerheid en strategische autonomie in een geopolitiek instabiele wereld.

Sinds haar ontstaan is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) een van de belangrijkste pijlers van de EU-begroting, met als doel voedselzekerheid en betaalbare voeding voor alle Europeanen. De voorgestelde daling van het budget van 387 naar 300 miljard euro zet dat fundament onder druk. In één klap wordt het strategisch belang van de land- en tuinbouw geminimaliseerd, met nefaste gevolgen voor de welvaart en koopkracht in Europa.
Elke euro die naar de boer gaat, levert 4 euro op voor de Europese economie. Het aandeel van landbouw in het budgetverlagen van 0,3% naar 0,2% van het EU BNI is economisch kortzichtig, stelt Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond. “Ook het toenemende belang van financiering uit het eengemaakte fonds is een groot risico. Het dreigt de steun voor landbouw ongelijk te verdelen tussen lidstaten wat het level playing field tussen lidstaten ondermijnt.”
“Ondanks het feit dat men enkele zekerheden voor landbouw heeft ingebouwd, laat het voorstel van de Commissie, om het GLB op te nemen in een single fund, de grond onder de jonge boeren daveren. Lidstaten zijn verplicht om een strategie voor generatievernieuwing op te stellen, maar er wordt geen budget voorzien”, zegt Justine Arkens, voorzitter Groene Kring. “Zonder substantiële middelen kunnen onze jonge boeren niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben en zal het moeilijk worden om de doelstellingen te behalen."
Boerenbond en Groene Kring roepen het Europees Parlement en de lidstaten op om het voorstel grondig bij te sturen. De GLB-middelen moeten versterkt worden en exclusief ten goede komen aan landbouwers. Daarnaast vragen ze toegang tot het Competitiviteitsfonds als hefboom voor investeringen in energie, bio-economie en circulariteit.