Wallonië bezorgd over landbouw
Het voorstel van de Europese Commissie voor de meerjarenbegroting voor de periode 2028-2034 bevat een onaanvaardbare verlaging van het landbouwbudget en bevestigt de bezorgdheden over het cohesiebeleid, maar ook goede elementen rond defensie en competitiviteit. Dat zegt Waals minister-president Adrien Dolimont (MR) in een eerste reactie.

De Commissie van Ursula von der Leyen heeft op 16 juli een begroting van 2.000 miljard uit de doeken gedaan. De voorstelling is het startschot voor 2 jaar van onderhandelingen onder de lidstaten en binnen het Europees Parlement om tot een finaal akkoord te komen.
Landbouw als heikel thema
Een heikel thema is de landbouw. De Commissie voorziet 300 miljard aan inkomenssteun, of 80 % van het huidige budget voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid. De lidstaten kunnen via hun nationale en regionale partnerschapsplannen kiezen om nog extra geld in landbouw te pompen. "De verlaging van 20 % van het budget van het GLB zoals de Commissie die voorstelt is onaanvaardbaar", aldus Dolimont. "Die verlaging zal trouwens nog meer uitgesproken zijn voor België, vanwege de ongunstige parameters van de verdeelsleutel."
De Waalse regeringsleider drukt ook zijn bezorgdheid uit over het cohesiebeleid, het andere grote traditionele fonds dat de armere regio's moet helpen. "De eerste informatie bevestigt het risico van een verzwakking van de enveloppe voor het cohesiebeleid, zeker wanneer niet alle regio's er niet meer ten volle van kunnen genieten", zegt hij.
Die vrees geldt ook voor Wallonië, dat niet wordt beschouwd als een regio met een onwikkelingsachterstand. Het Waalse gewest vreest ook de directe dialoog met de Europese Commissie te verliezen door de nationalisering van de nationale en regionale partnerschapsplannen.
"Het coronaherstelplan heeft al verschillende problemen aan het licht gebracht met die aanpak. Vandaag hebben we wekelijks contact met de Comissie over het cohesiebeleid. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de volledige dialoog verplicht via de FOD BOSA zal moeten gebeuren."
Defensie en strategische autonomie
Positieve punten noemt Dolimont de geplande investeringen in defensie en strategische autonomie. "We zijn enthousiast, maar de Europese begroting mag niet te hard gericht zijn op die sector ten koste van het regionale beleid. Wat betreft het concurrentievermogen, vindt hij "de focus op technologieën van de toekomst, innovatie en administratieve vereenvoudiging perfect".
Het kabinet van Vlaams minister-president Matthias Diependaele liet weten dat de Vlaamse regering de komende maanden de honderden pagina's van het voorstel zal analyseren. "De grote lijnen maken wel duidelijk dat de Europese Commissie nieuwe belastingen - zoals op tabaksproducten en bedrijven - wil invoeren om uitgaven te financieren, in plaats van de riem aan te halen", klinkt het.