Startpagina Tuin

De moestuin: Spitten of niet spitten, dat is de vraag

Urbanus wist het in 1980 al. In een van zijn sketches had hij het over zijn tuin waar hij biologisch tuinierde. Een van de grote voordelen van biologisch tuinieren was volgens Urbanus dat “ge moet beginnen met uw tuintje niet om te spitten…”. Nu, bijna 40 jaar later, begint men zich ook in de gangbare moestuinderij af te vragen of het wel altijd nodig en even nuttig is om de teeltlaag jaarlijks ondersteboven te keren.

Nog volgens Urbanus was dit nefast voor het bodemleven omdat “de anaerobe bacteriën dan opbranden in de zuurstof en de aerobische vanonder komen te zitten en ze daar niet meer uit kunnen”. En dat is nu precies de vraag: weegt de verstoring van het bodemleven die gepaard gaat met spitten op tegen de voordelen ervan? Let wel, onderstaande tekst geldt enkel voor moestuintjes die al enkele jaren in gebruik zijn. Bij het opstarten van een moestuin op een nieuw perceel (stukje gazon, weiland,…) gelden andere regels en daar hoort...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Het verhaal van de narcis: Een sterke tuinplant met een bloem vol historiek

Tuin De planten en bloemen waar iedereen van jong tot oud meteen een naam op kan plakken, zijn niet zo dik gezaaid. De narcis, paasbloem of paaslelie is er zo eentje. Ze groeit en bloeit dan ook op een moment dat andere bloemen nog schaars zijn en heeft zich daardoor een plaats weten te veroveren in de tuin én de huiskamer.
Meer artikelen bekijken