Startpagina Landbouw en Erfgoed

Het Traagste Brood integreert het verleden in een nieuw verhaal

De broodcultuur is sinds juli 2025 erkend als immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Onze Vlaamse broodcultuur, met een grote variatie aan brood, is immers uniek in de wereld. Het Traagste Brood brengt oude en moderne elementen van onze broodcultuur samen in een zoektocht om brood opnieuw zijn ziel terug te geven.

De bakkerij van Het Traagste Brood heeft maar weinig te maken met erfgoed zoals we dat kennen in de klassieke opvatting. Steenovens, monumentale maalstenen voor het graan of broodrecepten uit de middeleeuwen worden niet gebruikt. Als modern bedrijf grijpt de bakkerij wel terug naar soms heel oude graanrassen. Het brood krijgt nog de tijd die nodig is om ‘echt lekker’ brood te worden.

Het verhaal achter Het Traagste Brood begint ruim 10 jaar geleden bij Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen. “In onze toen nog klassieke bakkerij hoorden we steeds vaker...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Landbouw en Erfgoed

Meer artikelen bekijken