Vooral kalkoen en wild op ons kerstmenu
Hoe vaak vieren Belgen kerst? En wat staat er op het menu? Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vroeg het in de aanloop naar de feestdagen aan 1.000 Belgen.

Uit de iVOX-studie bij 1.000 Belgen in opdracht van VLAM tussen 28 november en 4 december 2025, blijkt dat Kerstmis voor de Belg een heel belangrijke feestdag blijft: 9 op de 10 respondenten zijn van plan om het te vieren. Wie viert, doet dat gemiddeld 2,5 keer, met kerstavond als populairste moment. Aan tafel kiest de Belg weinig voor vernieuwing: vleesgerechten blijven veruit het populairst, met kalkoen en wild als populaire keuzes.
De Belg kookt vooral zelf
14% van de kerstmaaltijden wordt afgehaald (vooral door Nederlandstaligen en 35- tot 54-jarigen). De grote meerderheid viert Kerstmis in een huiselijke sfeer: slechts 4% van de kerstmaaltijden wordt op restaurant geconsumeerd.
Wat staat er op het menu?
Ook dit jaar kiest de Belg vooral voor klassiekers. Voor wie al beslist heeft wat te serveren, ziet het kerstmenu er als volgt uit:
• 31% kiest voor een klassieke kalkoen,
• 23% serveert wild,
• 24% kiest voor een ander soort vlees,
• 38% gaat voor vis of schaaldieren,
• 8% voorziet vegetarische gerechten,
• 40% combineert meerdere opties, typisch bij gourmet, fondue of steengrill.
Het totaal ligt boven 100%, omdat Kerstmis vaak op meerdere momenten wordt gevierd en omdat een feestmaaltijd doorgaans uit meerdere gangen bestaat.
Deze cijfers liggen in lijn met de resultaten van dezelfde bevraging vorig jaar.
Familietraditie
Kerstmis wordt in België ook in 2025 vooral gevierd met familie. 87% viert enkel binnen het gezin of met de ruimere familie, terwijl 13% van diegenen die Kerstmis gaan vieren, dat minstens 1 keer met vrienden of in ander gezelschap doen.
Wie inspiratie zoekt voor het kerstmenu, kan terecht op www.lekkervanbijons.be.





