Startpagina Tuin

De tuin bekalken gebeurt best in de winter

Kalk (Ca) is een onmisbaar bestanddeel van de bodem. De hoeveelheid kalk in de bodem heeft een grote invloed op de zuurtegraad (uitgedrukt in pH) ervan. Een lage kalktoestand stemt meestal overeen met een zure bodem. Als je weet dat de zuurheid van de bodem bepalend is voor de mate waarin planten de nodige voedingselementen uit de bodem kunnen opnemen, weten we meteen welke belangrijke rol kalk speelt voor groei en bloei van de planten in onze tuin.

Het late najaar en de winter zijn ideaal voor het strooien van tuinkalk. Dit komt omdat tuinkalk niet enkel een meststof is maar vooral een bodemverbeteraar, die wat tijd nodig heeft om te reageren met de bodem. Als algemene regel geldt dat tuinkalk best gestrooid wordt op losgemaakte, gespitte grond. In de moestuin kan men dus best kalk strooien bij het spitten, in de siertuin of op het gazon. Waar de grond niet bewerkt wordt, kan men best kalken in de winterperiode. De natte winterdagen en de afwisselende periodes van dooi en vorst...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Sierkersen in de tuin: Bloesempracht met een vleugje nostalgie

Tuin Een Japanse sierkers mocht vroeger in geen enkele tuin ontbreken. En terecht. Met hun wolken van tere roze of witte bloesems verwelkomen ze als geen andere plant de prille lente en bezorgen ze ons op zonnige dagen dat heerlijke lentegevoel. Bovendien blijft de groei vaak beperkt in hoogte en omvang, waardoor ze in bijna elke tuin toepasbaar zijn.
Meer artikelen bekijken