Startpagina Economie

België gelooft niet in snel Mercosur-akkoord

Anders dan de Europese Commissie en Duitsland, heeft België ernstige twijfels bij de haalbaarheid van een snel handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dinsdag aangegeven bij zijn aankomst op een vergadering over het Europese handelsbeleid in Sofia.

Leestijd : 2 min

"Als het mogelijk is om in maart een akkoord te vinden: waarom niet? Maar er blijven nog discussiepunten openstaan, met name over de auto-industrie en de landbouw", zei Reynders in de Bulgaarse hoofdstad. De onderhandelingen met Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay slepen al bijna twintig jaar aan, maar konden de voorbije maanden weer worden opgepikt dankzij het 'window of opportunity' voor de aankomende presidentsverkiezingen in Brazilië.

Duitsers zetten druk

"We zijn nog nooit zo dicht bij de finalisering (van de onderhandelingen) geweest", zegt Matthias Machnig, de Duitse staatssecretaris voor Economie. "Als we in maart geen beslissing kunnen nemen, zal het opnieuw enkele jaren duren voor we weer een mogelijkheid vinden om te onderhandelen." Ook volgens Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström, die de onderhandelingen namens de EU voert, wordt er goede vooruitgang gemaakt en kunnen de laatste "punten van blokkering" worden weggewerkt.

Malmström ging er niet op in, maar landen als Frankrijk, Ierland en België hechten veel belang aan de bescherming van hun landbouwsector. "We moeten er goed op letten dat we de kwaliteit van de sector vrijwaren, vooral wat betreft het rundsvlees", zegt Reynders. Hij vindt het belangrijk dat er een er een onderscheid wordt gemaakt tussen "zuivere beschermingsmaatregelen" en de wil om "een hoge kwaliteit te behouden voor onze consumenten".

In Sofia bespreken de ministers ook de manier waarop Europa een antwoord kan bieden op de dreigementen van de Amerikaanse president Donald Trump, die vindt dat het Europese handelsbeleid de Verenigde Staten benadeelt en waarschuwt voor "erg grote" gevolgen. "We weten niet wat hij gaat doen, of wanneer. Maar als hij hard toeslaat, zullen we natuurlijk tegenmaatregelen nemen", zegt Malmström. Reynders wil niet dat de Amerikanen "zonder reden bepaalde sectoren gaan straffen".

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken