Startpagina Vleesvee

Carrefour, Delhaize en Colruyt knippen samenwerking met Verbist

Zowel bij Carrefour, Delhaize als Colruyt worden de relaties met vleesbedrijf Veviba verbroken. Ook juridische stappen worden overwogen.

Leestijd : 2 min

Carrefour schort de samenwerking met slachthuis Adriaens tijdelijk op. Het slachthuis in Velzeke maakt deel uit van de Veviba-groep. Maar omdat dit slachthuis niet betrokken is geweest, is Carrefour ervan overtuigd dat de kwaliteit van haar vlees steeds gegarandeerd is geweest. Carrefour levert haar vlees steeds zelf aan en laat geen vlees door de groep Verbist verwerken.

Delhaize zet de samenwerking met de hele slachthuisgroep Verbist stop. "Deze vaststellingen hebben geleid tot een volledige en onherstelbare vertrouwensbreuk", zegt Delhaize in een mededeling. De retailer gaat ook juridische stappen ondernemen tegen de slachthuisgroep.

Concreet betekent de beslissing dat Delhaize de samenwerking met Veviba in Bastogne, Adriaens in Zottegem en Lanciers in Rochefort stopzet. Met het slachthuis in Izegem van dezelfde groep werkte Delhaize sinds vorig jaar al niet meer samen, nadat daar wantoestanden aan het licht waren gekomen. Het bedrijf is afspraken aan het maken met alternatieve leveranciers om de aanvoer van rundvlees in de winkels zo goed als mogelijk te verzekeren. Delhaize zegt te zullen blijven kiezen voor Belgische producten.

Ook Colruyt heeft beslist om de samenwerking met de voltallige groep Verbist op te schorten omwille van ethische redenen. “Dit houdt in dat we geen nieuwe bestellingen meer plaatsen bij de verschillende slachthuizen van groep Verbist", klinkt het in het persbericht.

Colruyt schakelt over naar andere leveranciers en heeft ook een eigen vleesverwerkend bedrijf. “We zijn ons ook bewust van de impact op de veetelers en bekijken hoe we samen met andere stakeholders naar oplossingen kunnen zoeken. Gebeurtenissen zoals deze schaden onze reputatie, en die van de hele keten. We overwegen daarom verdere juridische stappen te nemen."

Consumentenorganisatie Test-Aankoop wil dat de lotnummers van de Veviba-producten die Delhaize en Colruyt uit de handel haalde, publiek worden gemaakt.

Belga

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken