Startpagina Vleesvee

Wie wil Verbist-slachthuizen exploiteren?

De Waalse regering zoekt overnemers voor de exploitatie van de Verbist-slachthuizen in Velzeke (Adriaens), Rochefort (Lanciers) en Bastenaken. Overnemers moesten zich tegen afgelopen woensdag om middernacht kenbaar maken. Naar de identiteit van mogelijke overnemers is het gissen.

Leestijd : 2 min

Sogepa, de financiële arm van het Waals gewest heeft een memo verspreid voor kandidaat-overnemers. Zij konden hierna hun interesse laten blijken. De weerhouden kandidaten krijgen vervolgens inzage in de cijfers van de slachthuizen. Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen voor één of alle drie de slachthuizen. Belangrijke nuance is dat het gaat over de exploitatie van de slachthuizen en dus niet per definitie over het eigendom van terreinen of gebouwen. In het geval van Bastenaken bijvoorbeeld blijft deze eigendom van onder andere een intercommunale en Sogepa zelf.

Volgens Nicolas Reynders, woordvoerder van Waals minister voor Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) kan het snel gaan. “Sommigen praten van tien tot veertien dagen. De ambitie is in ieder geval om snel te gaan, om op die manier de continuïteit en werkgelegenheid te blijven garanderen.” De groep Verbist is ermee akkoord om een stap opzij te zetten.

Binnenlandse interesse

Over de identiteit van mogelijke overnemers valt momenteel nog niets te zeggen. Nationaal zou er interesse zijn, maar ook internationaal zouden er gegadigden zijn.

Niemand die we contacteerden wilde interesse ontkennen nog bevestigen. Een logische kandidaat zou de tweede grootste slachterij van het land zijn, de Euro Meat Group uit Zele en Moeskroen. “Voor ons is het business as usual. Wij werken in onderaanneming en doen geen versnijding of verwerking. Voor ons is het kwestie van klanten tevreden te stellen”, bleef men daar aan de oppervlakte.

De vorige eigenaar van slachthuis Adriaens was varkenshouderscoöperatie Covavee, nu Propigs. Covalis, de dochter van Covavee ging in fusie met Westvlees om samen the Belgian Pork Group te vormen, waar momenteel enkel varkens verwerkt worden. Maar ook daar houdt men de lippen stijf op elkaar over enige mogelijke interesse in de afgestoten dochter Verbist.

Interesse uit Nederland?

Wat het buitenland betreft gaan er geruchten dat het Nederlandse Vion geïnteresseerd zou zijn, maar dat wilde het bedrijf in kwestie evenmin ontkennen of bevestigen.

Tot woensdag om middernacht hadden potentiële overnemers de tijd om zich te melden. Vermoedelijk zal het dus binnen een termijn van enkele weken bekend zijn, wie de exploitatie van de slachthuizen daadwerkelijk overneemt.

IDC

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken