Een waarschuwingssysteem voor de witloofmineervlieg
Als in donkere, koude kisten de wortels staan te kiemen tot witloofstronken, hoopt de witloofteler maar één ding: dat de witloofmineervlieg niet heeft toegeslagen. Onderzoekers van de KU Leuven werken daarom aan een volautomatisch waarnemingssysteem voor de vlieg.


D
Opbrengstverlies
De witloofmineervlieg zorgt voor een opbrengstverlies van 5 à 10 procent. Het lijkt een verwaarloosbaar percentage, maar de winstmarge van de witloofteler is even beperkt. Voor exportwitloof zijn de kosten bovendien nog hoger. Wordt er één witloofmineervlieg ontdekt in een partij voor pakweg Japan dan wordt alle witloof vernietigd. Het buitenland is beducht voor de invoer van exotische insecten.
Het automatische waarnemingssysteem met optische sensoren van de KU Leuven is een oplossing voor de toekomst. De sensoren meten de frequentie van de vleugelslag van insecten. Ieder vliegend insect heeft immers een andere vleugelslag, ook de witloofmineervlieg. Door de gegevens van de sensoren te analyseren weten de onderzoekers of de witloofmineervlieg aanwezig is op het veld.
De Provincie Vlaams-Brabant het alvast budget vrijgemaakt voor een voortraject. De eerste stap naar een volautomatisch detectiesysteem met sensoren is de automatische beeldanalyse van traditionele vangplaten
De witloofteler maakt eens per week een foto van de vangplaten op zijn percelen, bijvoorbeeld met zijn smartphone. Op basis van het ingestuurde beeld berekent het softwareprogramma van het Departement Biosystemen aan de KU Leuven of de witloofmineervlieg aanwezig is bij de teler.
Voorlopig heeft de automatische beeldanalyse een betrouwbaarheidsgraad van 75 procent. Maar hoe meer gegevens beschikbaar zijn, hoe preciezer de berekeningen worden. De Nationale Proeftuin voor Witloof wil hierbij helpen. Klaartje Bunkens van NPW determineert en telt de witloofmineervliegjes op de vangplaten. Daarna voert ze de gegevens in in het softwareprogramma waardoor het alsmaar nauwkeuriger berekent of de witloofmineervlieg aanwezig is.
Over vijf jaar moet het automatische detectiesysteem met sensoren volledig op punt staan. Het is de bedoeling om optische sensoren te plaatsen bij iedere witloofteler zodat hij individueel informatie krijgt over de witloofmineervlieg op zijn perceel. Een automatisch detectiesysteem werkt sneller en nauwkeuriger dan vangplaten op referentiepercelen.Op die manier wordt witloofrolletjestijd een gezellige tijd voor iedereen en hoeft de witloofteler zich alvast geen zorgen meer te maken over de witloofmineervlieg.
In het Vlaio-landbouwtraject voor de automatische detectie van de witloofmineervlieg werkt de KU Leuven samen met de Nationale Proeftuin voor Witloof en het Proeftuincentrum Fruitteelt.