Startpagina Vleesvee

Bijna 10 % van classificeerders in runderslachthuizen geschorst

Bij een evaluatie van de erkende classificeerders in slachthuizen in september 2017 werden zes classificeerders van de 63 geëvalueerden geschorst. Eén erkenning werd opgeheven.

Leestijd : 1 min

Dat blijkt uit het antwoord op een vraag van Francesco Vanderjeugd (Open VLD) aan minister Schauvliege. De erkende classificeerders zijn werkzaam voor het slachthuis en maken wat runderen betreft de indeling naar categorie, bevleesdheid en vetheid. Alle runderen die ten minste acht maanden oud zijn, moeten ingedeeld worden.

De indeling naar categorie gaat vooral over de leeftijd en geslacht. De indeling naar bevleesdheid gebeurt via SEUROP (waarbij ‘S’ staat voor superieure bevleesdheid en ‘P’ voor geringe bevleesdheid). Bij vetheid gaat het over een klassement gaande van geringe vetbedekking tot zeer sterk vervet.

Ook varkens worden geclassificeerd. Bij hun evaluatie in september 2017 werd slechts 1 classificeerder (van de 32 gecontroleerden) geschorst, en ook 1 erkenning ingetrokken.

Voorts valt het sterk verschil in aantal controles op de installatie van een black box op. Sommige slachthuizen werden in 2017 slechts 2 keer gecontroleerd, anderen 17 keer. Controles gebeuren steekproefsgewijs en op basis van een risicoanalyse. Die black box geeft de veehouders een grotere betrouwbaarheid en transparantie bij de bepaling van het warme karkasgewicht.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken