Toekomstgerichte varkenshouderij als passie
De Pig Rentability Day is een uniek event voor de professionele Belgische varkenshouder, georganiseerd door 12 participanten, één voor één Belgische bedrijven die ook internationaal een leidende en toonaangevende rol spelen binnen hun domein.


De organiserende bedrijven zijn een weerspiegeling van de Belgische varkenshouder die staat voor continue kwaliteitsverbetering, innovatie en vooruitstrevendheid. Op deze dag brengen we alle varkenshouders samen als één groep met éénzelfde passie: een toekomstgerichte varkenshouderij. Na het evenement in Oost-Vlaanderen en Antwerpen te hebben georganiseerd, is deze keer gekozen voor West-Vlaanderen.
Derde editie
De PRD is met deze derde editie een vast begrip geworden waar de professionele varkenshouder sowieso bij wil zijn. Het informatieve gedeelte met verschillende interessante sprekers van binnen en buiten de sector wordt gemodereerd door niemand minder dan Marijn Devalck.
Wat we ook geleerd hebben uit vorige edities, is dat de mensen tijdens dergelijk event graag hun flexibiliteit behouden om verschillende mensen te ontmoeten, zo hebben we ook de catering aangepakt... We laten al enkele mede-organisatoren aan het woord.
De PRD gaat door op 25 mei in Tielt, Wingensesteenweg 56, inschrijven via www.pigrd.be.
DLV, studie en advies
Waarom doen jullie mee?
Carl De Braeckeleer: “Omdat we geloven in de varkenshouderij en graag ons steentje bijdragen om die te ondersteunen.”
Waarom moeten varkenshouders zich inschrijven?
“
Wanneer is de PRD geslaagd?
“Wanneer de varkenshouder van de onafhankelijke sprekers insteken heeft gekregen waarmee hij concreet aan de slag kan op zijn eigen bedrijf. ”
Elindus, energie
Waarom doen jullie mee?
Matthias Detremmerie: “We hebben een traditionele verankering in de landbouw. Voor wie zoals ons graag op relatie en vertrouwen werkt, is de landbouw een dankbare sector.”
Hoe zou je de PRD samenvatten in drie woorden?
“Innovatief, duurzaam en toekomstgericht.”
Met welk gevoel willen jullie dat varkenshouders naar huis gaan?
“We willen dat varkenshouders met een positief gevoel buitenstappen, dat ze trots op hun vak mogen zijn.”
Hypor België, genetica
Wat maakt deze PRD anders dan vorige edities?
Erik Lauwerysen: “Uniek is dat we deze keer voor externe sprekers hebben gekozen die van op afstand naar de sector kijken. Zij hebben een bredere kijk op de toekomst van het varkensvlees dan wie vanuit de sector spreekt.”
Op welke vraag zullen varkenshouders een ant-woord krijgen?
“Wat verwacht de consument van zijn varkensvlees, en hoe kunnen varkenshoduers hun productie hierop afstellen.”
Wanneer is deze derde editie voor jullie geslaagd?
“Wanneer we een grote groep varkenshouders bij elkaar krijgen die gezellig bij elkaar samenzijn en die iets op hebben kunnen steken van de sprekers.”
ING, bank
Waarom doen jullie mee?
Isabel De Preter en Charles-Henri De Veyt: “Omdat wij alle bankcompetentie in de voedselketen samengebracht hebben. We hechten een sterk belang aan samenwerking, en daar is dit evenement een mooi voorbeeld van.”
Welke thema’s vinden jullie belangrijk voor een varkenssymposium?
“Er is niet één thema belangrijker dan een ander. Alle thema’s zijn verbonden. Als je aan één koordje trekt, beweegt er altijd vanalles.”
Welk gevoel willen jullie de varkenshouders meegeven?
“Dat varkenshouders trots zijn op hun stiel en op hetgeen ze betekenen in de markt.”
Boone BVBA, Biggenvoeders
Welke thema’s uit de PRD liggen jullie na aan het hart?
Luc Boone: “De ‘rentability’ is heel belangrijk in de PRD. Als we meewerken aan de samenstelling van de thema’s, is het steeds met de bedoeling dat het inzichten en kennis bijbrengt. Inzichten die in de dagelijkse praktijk ook financieel interessant kunnen zijn.”
VSI, stalinrichting