Startpagina Mechanisatie

Fordson en Porsche in de kijker

Het oldtimer festival te Bocholt is uitgegroeid tot een referentie in de internationale shows en grote opener van het seizoen.Twee merken staan speciaal in de kijker in 2018: Fordson en Porsche.

Leestijd : 3 min

D e naam Fordson is ontstaan als samentrekking van de firmanaam Henry Ford en Son in Amerika, die daar gebouwd werden vanaf 1917. Snel werden echter ook tractoren gebouwd in Ierland (Cork) en Engeland (Dagenham). Aangezien beide fabrieken niet steeds dezelfde modellen bouwden ontstonden zo specifieke tractoren die soms naar de herkomst genoemd werden, o.m. de Fordson Dearborn of The Irisch Ford, voor de Fordsons uit Cork.

Van Fordson zijn heel wat afgeleide voertuigen gemaakt zoals de County.
Van Fordson zijn heel wat afgeleide voertuigen gemaakt zoals de County.

Fordson

In Bocholt staan alle modellen die door Fordson gebouwd zijn alvorens de naam definitief in Ford veranderde (vanaf midden de jaren zestig met het model 2000 en 3000).

Fordson startte de carrière met een aantal prototypes, alle op basis van Ford T auto. In begin der twintiger jaren waren er meer dan vijftig ‘ombouwers’ die zich baseerden op de Ford T om een combinatie van tractor en auto te maken.

De eerste in serie geproduceerde tractor is de Fordson F, later hernoemd naar Fordson N, ook als Fordson standaard bekend. Deze tractor ging in productie in 1917 en werd gebouwd tot na de eerste wereldoorlog, meer dan 40 jaar. Enkel John Deere deed beter met zijn type D.

Na de Fordson N ontwikkelde Ford Engeland einde de jaren veertig een tractor die nog steeds zeer sterk tot de verbeelding spreekt, de Fordson Major, die later de naam E27N kreeg. maar in verzamelkringen beter bekend is als Blauwe Reiger. Hij was verkrijgbaar als benzine/petroleum en als vier- en zes cilinder Perkins diesel. Vooral de P6, met een zescilinder diesel motor is een zeer begeerd verzamelobject. In Bocholt staan ze allemaal. Van de Fordson E27N zijn heel wat afgeleide voertuigen gemaakt. Ook een roadless halftrack Fordson E27N zal in Bocholt te bewonderen zijn.

Na de Fordson Major kwam de New Major in 1958 en om naamsverwarring te vermijden verviel de naam Major voor de vorige tractor, die vanaf toen enkel nog E27N genoemd werd (E voor Engeland, 27 voor de 27PK en N was bij Ford de notitie voor tractoren).

Porsche-tractoren staan in een tweede ring, ditmaal op de Show in Bocholt.
Porsche-tractoren staan in een tweede ring, ditmaal op de Show in Bocholt.

Porsche

Porsche ontstond in Zuid Duitsland en begon eigenlijk onder naam Algaier, daarna werd het Algaier-Porsche en nog later werd het Porsche. Algaier bouwde eerste tractoren met een eencilinder verdamper motor, later evolueerde men naar modernere tractoren. Ferdinand Porsche, die met de Volkswagen Kever bewezen had dat hij eenvoudige, degelijke en goedkope auto’s kon bouwen, kreeg de opdracht om ook een tractor te bouwen.

Hij hanteerde het principe dat je zoveel mogelijk moest gebruiken aan verkrijgbare onderdelen (zoals vb. de velgen van de Volkswagen auto’s). Tevens wou hij een tractor met minimaal onderhoud. Hij koos voor luchtkoeling en geen enkele riem- of andere aandrijving aan de motor, zo kon er niets kapot gaan, ook de radiator (en de slangen) niet. Het werd een ganse reeks tractoren, van eencilinders tot en met de (zeer gegeerde) Master viercilinders.

Velen beschikten toen reeds over een hydraulische koppeling, die nu nog zeer in trek zijn. In Bocholt zal de ganse Porsche geschiedenis te zien zijn, tot en met de vele smalspoor versies, inclusief een speciaal voor de koffie en appelsienen gebouwde Porsche, ook Orangen- of Coffee Porsche genoemd.

En verder

Bocholt is bekend als de show met de vele merken; ook nu zullen er weer meer dan 70 verschillende merken te bewonderen zijn. Niet te vergeten zijn de stationaire motoren, die in verschillende grootte – van kleine ééncilinders tot grote 60Pk tientonners- zullen getoond worden.

Praktisch

Datum: zondag 27 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Voor de deelnemers is er om 11.30 uur gelegenheid tot het maken van een rondrit.

Om 15.00 uur worden de (rollende) oldtimers onder deskundige uitleg tijdens het oldtimer defilé voorgesteld aan het publiek.

Waar?

Het terrein is bereikbaar via de Jennenstraat (nr 28) te 3950 Bocholt (Noord Limburg) in de deelgemeente Kreyel en dit op de landerijen van het Aerdenhof.

De toegang bedraagt 6,00 Euro per persoon, kinderen tot 14 jaar gratis. Parking is gratis.

Inlichtingen zijn te verkrijgen bij; Nijsen Cor 0477/28.04.64 of Cor.Nijsen@pandora.be

C.N.

Lees ook in Mechanisatie

Tractorverkoop daalt voor 2de jaar op rij

Bedrijfsnieuws Fedagrim, de federatie voor landbouw- en tuinmechanisatie, publiceerde midden januari cijfers over de tractorverkoop en de marktsituatie inzake tractoren van 2023. Eerste conclusie bij het bekijken van de cijfers is dat de verkoop voor het tweede jaar op rij daalt.
Meer artikelen bekijken