Startpagina Granen

Tarwe- en maïsprijs weer omlaag

Nieuwe oogstramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, stuurden koersen eerder nog omhoog, maar sinds enkele dagen zijn internationale tarwe- en maïsnoteringen weer gezakt. Inmiddels zijn de koersen weer dalende door winstnemingen. De wereldwijde tarwevoorraad daalt ten opzichte van een jaar eerder, maar blijft zeer ruim. Bij maïs is de voorraad de afgelopen paar seizoenen met bijna een derde afgenomen, maar er is nog geen reden tot paniek.

Leestijd : 3 min

In haar invloedrijke WASDE-rapport heeft de USDA haar oogstprognose voor maïs licht bijgesteld. De wereldproductie wordt op 1.052 miljoen ton geraamd. Dat is 3,5 miljoen ton minder dan in de meiramingen, waar nog bij komt dat het verbruik nu iets groter wordt voorgesteld. Dat laatste betekent dat dit jaar wereldwijd 38 miljoen ton meer maïs wordt verbruikt dan er van het land komt. Het bericht kwam voor handelaren en verwerkers enigszins als een verrassing.

Het oogstnieuws leidde kort tot een fikse prijsstijging van maïs op de termijnmarkt in Chicago. De koers daalde vooral weer door winstnemingen. De eindvoorraad komt uit op bijna 155 miljoen ton. In seizoen 2016/2017 lag de eindvoorraad nog op bijna 228 miljoen ton. Afgezet tegen het verbruik is de huidige voorraad nog altijd vrij veilig. De maïsprijsindex van de International Grains Council (IGC) daalde recent naar 180 punten, maar vorig jaar stond de index met 170 punten wel een stuk lager.

Tarwe

Wat betreft de tarwemarkt heeft de USDA haar verwachtingen voor de Russische oogst naar beneden bijgesteld. De nu verwachte oogst van 68,5 miljoen ton ligt 16,5 miljoen ton lager dan vorig jaar. Sommige graananalisten verwachten nog een oogst net boven 70 miljoen ton, maar duidelijk is dat ze een stuk lager zal liggen dan vorig jaar.

De EU zelf oogst volgens de USDA 149,4 miljoen ton tarwe en dat is 1 miljoen ton minder dan in de meiprognose. Ondanks de malaise in Rusland en de bijstelling in de EU zal de eindvoorraad van het seizoen wat groter uitvallen dan eerder begroot. Dat komt vooral omdat de eerste oogstresultaten van wintertarwe in de VS de verwachtingen overtreft. Ondertussen verbeteren de omstandigheden voor zomertarwe in de VS en Canada.

Hoewel de laatste dagen de prijs weer wat daalt, is ze door de dalende voorraad over een langere periode bezien wel gestegen. De prijsindex van het IGC staat dichtbij 190 punten, waar dit een jaar geleden nog 180 was en in 2016 eerder 170.

Soja

De USDA verhoogde de oogst-raming voor soja licht. De eindvoorraad daalt in het seizoen 2018/2019 naar verwachting licht ten opzichte van een jaar eerder, maar toch minder dan eerder voorspeld. Het nieuws leidt tot dalende sojabonennoteringen. Het weer in de “Midwest” van de VS is gunstig voor de sojateelt en de markt is bezorgd over het handelsconflict tussen de VS en China, de grootste importeur van soja wereldwijd. Het conflict leidt tot Chinese import-heffingen op soja. Dit kan uiteindelijk de VS dwingen om prijzen te verlagen om competitief te blijven met de Brazilianen en Argentijnen.

Voor de EU is het goed nieuws, want het importeert op grote schaal soja voor verwerking in veevoer. De markt blijft wel onzeker, omdat China ook wel eens meer soja dan vorig jaar nodig kan hebben om stapelbare voorraden aan te leggen.

JCB

Lees ook in Granen

Eerste ziektewaarnemingen in graanvelden gedaan

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) deed afgelopen week zijn eerste waarnemingen richting ziekteaantasting van het graangewas. Hiernaast zien ze een spreiding in het ontwikkelingsstadia van de wintertarwe.
Meer artikelen bekijken