Startpagina Mechanisatie

Titel ‘Machine van het jaar 2017’ toegekend aan 14 fabrikanten

Afwisselend met de Agritechnica en de SIMA wordt de prijs ‘Machine van het jaar’ toegekend aan innovatieve landbouwwerktuigen. Hiervoor verzamelden 23 journalisten uit 10 landen in Parijs, waaronder iemand van de redactie van Landbouwleven - Le Sillon Belge om de diverse finalisten in de verschillende categorieën te selecteren en jureren. Het palmares van deze editie vindt u hier per categorie weer.

Leestijd : 7 min

B ijna 150 dossiers werden aan de jury overhandigd, waarbij 75 finalisten overbleven in 17 categorieën. In het kader van de Franse Sima landbouwbeurs die eind februari - begin maart doorging had de jury de zware taak om op basis van nauwe criteria de winnaars te bepalen.

Na uitvoerig overleg werden 14 prijzen uitgereikt. Ook werden er twee speciale prijzen toegekend. Voor het eerst werd er dit jaar ook een publieksprijs uitgereikt.

Van XXL tot S

Binnen het domein van de tractoren waren er niet minder dan vijf categorieën ingericht naargelang hun vermogen.

XXl tractor, meer dan 400 pk

La série 9RX de John Deere
: quatre chenilles pour une moindre compaction des sols.
La série 9RX de John Deere : quatre chenilles pour une moindre compaction des sols.

In deze categrie ging de prijs naar de John Deere 9RX-serie.

Met vier rupsloopwerken, een maximaal motorvermogen van 670 pk en een elektronisch beheerde versnellingsbak met 18 versnellingen zetten de 9RX modellen een maximaal vermogen over naar de grond. Volgens de fabrikant is het de ideale bondgenoot voor de bodembewerking en het trekken van zware lasten.

Door het gewicht van de 9RX over vier rupsen te verdelen, wordt de bodemcompactie teruggedrongen. Met een rupslengte die 20% langer is, zou volgens de fabrikant de levensduur ook met 20% toenemen.

XL tractor, 280 tot 400 pk

Met de Fastrac 8000 behaalt JCB de overwinning in de categorie ‘XL-tractor’.
Met de Fastrac 8000 behaalt JCB de overwinning in de categorie ‘XL-tractor’.

Dankzij zijn Fastrac 8000 plaatst JCB zich in eerste positie binnen de categorie ‘XL tractor’.

Het gaat hier om één van de snelste tractoren in zijn categorie, als het al niet de snelste is. Volgens de heersende wetgeving in het betreffende land kan een maximale snelheid tot 65 km/u bereikt worden. De twee modellen uit deze serie, de 280 en 335 pk zijn alle twee voorzien van de nieuwe JCB Command Plus cabine. Deze wordt aangekondigd als ruimer, comfortabeler en praktischer. De Fastrac 8000 is eveneens uitgerust met een nieuwe hydrostatische besturing net als een veersysteem. Vooraan beschikt deze over een demper en veer en achteraan over een actieve hydropneumatische ophanging.

L tractor, 180 tot 280 pk

Met de 6250R presenteert John Deere een 250 pk tractor in de 6R-reeks.
Met de 6250R presenteert John Deere een 250 pk tractor in de 6R-reeks.

In de categorie ‘L tractor’ behaalde John Deere een tweede prijs dankzij de 6230R en 6250R.

Met een ontwikkeld vermogen van respectievelijk 230 en 250 pk, zijn deze modellen vooral bestemd voor loonwerkers die veel transport doen. Beide modellen kunnen met de nieuwe CommandPro joystick uitgerust worden. Deze heeft elf programmeerbare toetsen die voorgeprogrammeerd kunnen worden door de chauffeur.

Een klein, praktisch detail is dat de 6230R en 6250R over een geïntegreerde gereedschapskist kunnen beschikken gemonteerd ter hoogte van het brandstofreservoir.

M tractor 120 tot 180 pk

De MF 6718 S is de eerste viercilindertractor met een vermogen van 200 pk.
De MF 6718 S is de eerste viercilindertractor met een vermogen van 200 pk.

In deze categorie wist Massey Ferguson zich te onderscheiden met zijn 6700 S-serie.

De modellen laten zich opmerken door hun Agco Power viercilindermotor met een inhoud van 4,9 liter. Afhankelijk van het model levert deze 120 tot 175 pk. De MF 6718S levert zelf 200 pk dankzij de Engine Power Management technologie. Volgens Massey Ferguson gaat het hier actueel over de krachtigste viercilindertractor op de markt.

De toevoeging ‘S’ in de type-aanduiding maakt een onderscheid in deze Premium modellen met de instapmodellen (Global Series).

S tractor, minder dan 150 pk

De A-serie van Valtra biedt even modellen van 75 tot 130 pk.
De A-serie van Valtra biedt even modellen van 75 tot 130 pk.

Met zijn nieuwe A-serie behaalt Valtra de eerste plaats in de categorie tractoren met een vermogen lager dan 150 pk.

Deze serie bevat zeven modellen van 75 tot 130 pk en zijn uitgerust met een Agco 3,3 liter motor voor de drie kleinste modellen en een 4,4 l motor voor de grootste. De nieuwe A-serie is eveneens beschikbaar met een nieuwe serie frontladers die af fabriek gemonteerd kunnen worden. Hiernaast is er een nieuwe cabine.

Gespecialiseerde tractor

Same laat zich opmerken in de categorie ‘gespecialiseerde tractor’ dankzij de Frutteto Active Drive.
Same laat zich opmerken in de categorie ‘gespecialiseerde tractor’ dankzij de Frutteto Active Drive.

Na vijf categorieën tractoren ingedeeld volgens een verschillend vermogen is er nog een bijkomende categorie die bedoeld is om ‘gespecialiseerde’ tractoren te bekronen. Hier wist Same te imponeren met zijn Frutteto Active Drive. Dit is een 90 pk tractor met driecilindermotor die aangepast is voor inzet in wijn- en boomgaarden. Deze tractor weet zich te onderscheiden door zijn vooras met onafhankelijke voorwielophanging. De gebruikte technologie zagen we tot nu enkel bij de ‘grotere’ tractoren.

Oogstmachines

Drie fabrikanten werden bekroond met de titel ‘Machine van het jaar 2017’ voor een oogstmachine.

Met het Everest systeem kunnen hellingen tot 20 
% gecompenseerd worden bij de New Holland maaidorsers.
Met het Everest systeem kunnen hellingen tot 20 % gecompenseerd worden bij de New Holland maaidorsers.

Maaidorser

Dankzij zijn hellingscompensatiesysteem Everest, dat beschikbaar is op het CX en CR gamma grijpt New Holland de eerste plaats in de categorie ‘maaidorsers’. Het systeem compenseert hellingen tot 20% om de machine zo horizontaal mogelijk te laten werken. Doordat ook de cabine horizontaal staat werkt de chauffeur veel comfortabeler.

Als de maaidorser ingeruild wordt kan het ‘Everest’-systeem gedemonteerd worden om vervolgens op de nieuwe machine geplaatst te worden. Dit laat toe om de investering in het hellingscompensatiesysteem langer te laten duren.

Vicon wist zich te onderscheiden met de QuattroLink ophanging van de maaibalk.
Vicon wist zich te onderscheiden met de QuattroLink ophanging van de maaibalk.

Maaiers

In de categorie ‘Maaiers’ gaat Vicon met de eerste prijs lopen omwille van zijn model Extra 736T. Deze maaier beschikt over een nieuw ophangingssyseem Quattrolink. De maaibalk is hiermee opgehangen met vier armen, dit laat de maaibalk toe om zich met een grote precisie aan te passen aan de contouren van het terrein, met een constant gelijk blijvende bodemdruk.

De Varicut messenbalk op de Krone grootpakpersen heeft 51 messen die op zes verschillende manieren kunnen ingedeeld worden.
De Varicut messenbalk op de Krone grootpakpersen heeft 51 messen die op zes verschillende manieren kunnen ingedeeld worden.

Balenpersen

In deze categorie wist Krone de hoofdprijs in de wacht te slepen omwille van zijn nieuwe Varicut messenbalk die beschikbaar is op de modellen BiG Pack 1270 VC en BiG Pack 1290 HDP VC.

De Varicut messenbalk beschikt over 51 messen die op zes verschillende manieren kunnen ingedeeld worden, namelijk 51/26/25/12/5 of nul ingeschakelde messen. Voor onderhoudswerkzaamheden kan de messenbalk met enkele eenvoudige handelingen uit de machine genomen worden. Dit vergemakkelijkt het onderhoud en ook het reinigen kan simpel en snel gebeuren.

Bodembewerking

De Lemken Karat 12 is specifiek ontwikkeld voor NKG op zware grond.
De Lemken Karat 12 is specifiek ontwikkeld voor NKG op zware grond.

Lemken haalde hier de eerste plaats dankzij zijn Karat 12 cultivator. De machine is in meerdere werkbreedtes leverbaar tussen 4 en 7m en is speciaal ontwikkeld om ingezet te worden in niet-kerende grondbewerkingssystemen bij zware bodems. De cultivator heeft het voordeel om snel het type van tanden te vervangen door een ander type.

Zaaitechniek

De Cataya zaaimachine kan aan een rotoreg gemonteerd worden of een schijveneg.
De Cataya zaaimachine kan aan een rotoreg gemonteerd worden of een schijveneg.

In de categorie zaaitechniek gaat de prijs naar Amazone dankzij zijn nieuwe zaaicombinatie Cataya. De zaaimachine kan na een rotoreg of schijveneg gemonteerd worden. De zaadtank heeft een inhoud van 830l en kan vergroot worden tot 1.270 l. Dankzij het ElectricDrive elektrisch verdeelsysteem en een snelheidsmeting kan de Cataya zaaimachine aanzien worden als een heel precies zaai-instrument.

Spuittechniek

Berthoud stelt de Vantage spuit beschikbaar met vijf tankinhouden van 2.800l tot 6.700l.
Berthoud stelt de Vantage spuit beschikbaar met vijf tankinhouden van 2.800l tot 6.700l.

In deze categorie gaat het om een Franse winnaar: Berthoud met de Vantage spuit. Deze getrokken sproeimachine is beschikbaar met vijf verschillende tankcapaciteiten tussen 2.800 en 6.700 liter met spuitbomen van 24 tot 44m in staal of aluminium. Volgens de fabrikant weet de spuit zich te onderscheiden omwille van zijn compacte bouw en goede ergonomie om de verschillende onderdelen te bereiken.

De spuitmachine is in de ‘Dark’-uitvoering beschikbaar. Dit is een nieuw premium-concept van Berthoud.

Goederenverhandeling

De DualTech transmissie combineert het beste van een hydrostaat en powershift in de JCB AgriPro verreikers.
De DualTech transmissie combineert het beste van een hydrostaat en powershift in de JCB AgriPro verreikers.

Dankzij de DualTech VT transmissie op zijn AgriPro verreikers behaalt JCB een tweede keer een nominatie voor ‘Machine van het jaar 2017’ binnen, naast zijn Fastrac 8000. De DualTech VT versnellingsbak heeft een ‘hydrostatisch’ gedeelte voor werkzaamheden bij lage snelheden (0 tot 19 km/u). Hiernaast is er een ‘powershift’-gedeelte voor de activiteiten bij hogere snelheden (19-40 km/u). De voordelen van deze twee types versnellingsbak zijn nu in één transmissie geïntegreerd.

Transport

Met de Volumetra van Joskin ging er ook een prijs ‘Machine van het jaar 2017’ naar België.
Met de Volumetra van Joskin ging er ook een prijs ‘Machine van het jaar 2017’ naar België.

In de categorie ‘Transport’ gaat de prijs naar een Belg, met name Joskin voor zijn Volumetra drijfmesttank. Deze beschikt over een hydraulisch opgehangen onderstel. Het voordeel hiervan is tevens de betere wegligging doordat de positie van de wielas aangepast wordt naargelang het terrein. Op de weg zorgt dit voor een stabieler en veiliger rijgedrag.

De Volumetra kan uitgerust worden met de Vacu-storm pomp. Dit is een combinatie van een vacuümpomp, die gebruikt wordt voor het aanzuigen van mest en een centrifugaalpomp die gebruikt wordt om de mest terug uit te brengen richting injecteur.

Publieksprijs

De Kuhn Performer 3000 wist de publieksprijs in de wacht te slepen.
De Kuhn Performer 3000 wist de publieksprijs in de wacht te slepen.

Het publiek stemde op de Kuhn Performer 3000 cultivator. Deze is gebouwd voor tractoren met een vermogen van 250 tot 300 pk. Net zoals de andere modellen uit het gamma verzorgt dit 3m brede model vier acties in één doorgang, namelijk: snijden, mengen, nivelleren en aandrukken.

Jurycriteria

tag-machine-de-l-annee (2)

De machines die voorgesteld worden door hun fabrikant worden in iedere categorie geëvalueerd volgens twee criteria, namelijk hun innoverend karakter en de toegevoegde waarde voor hun eindgebruiker, de landbouwer.

Het innoverend karakter wordt beoordeeld op de aanwezigheid van nieuwe technologie, het concept van het product, de gebruikte materialen en de toegevoegde technische prestaties. De toegevoegde waarde wordt beoordeeld door de waargenomen productiviteitswinst maar ook door de economische voordelen (geld- en tijdsbesparing), de impact op het werkcomfort en de eenvoud in gebruik.

Eerste speciale prijs voor Claas

Met Shredlage is het mogelijk om te hakselen met een snit van 26 tot 30 mm.
Met Shredlage is het mogelijk om te hakselen met een snit van 26 tot 30 mm.

De eerste speciale prijs van de jury ging naar het Shredlage systeem van Claas. Dit is een specifieke korrelkneuzer die via zijn werking zorgt voor een betere productie bij de koe.

In plaats van de maïs kort (10 à 18 mm) te hakselen en problemen te hebben om de maïskorrels goed te kunnen kneuzen, wordt er nu voor geopteerd om een langere snit aan te houden (26 à 30 mm). Door de vorm van de rollen van de korrelkneuzer is het nu mogelijk om de korrels goed te verkleinen en te kraken. Volgens Claas is het met deze korrelkneuzer mogelijk om stro uit het rantsoen te schrappen omdat het hier vervangen wordt door energierijke vezels van de plant zelf.

Tweede speciale prijs voor Kuhn

De SPV Power zelfrijder van Kuhn is er in vier modellen van 12 tot 17 m
3
.
De SPV Power zelfrijder van Kuhn is er in vier modellen van 12 tot 17 m 3 .

De tweede speciale prijs werd door de jury toegekend aan de nieuwe zelfrijdende voermengwagen SPV Power. Deze is er in verschillende uitvoeringen met een inhoud van respectievelijk 12, 14, 15 en 17 m3. De fabrikant geeft aan een compacte machine gebouwd te hebben met een beperkte hoogte en een maximale wendbaarheid.

Voor deze grote wendbaarheid beschikken de SPV-modellen over een gestuurde achteras. Dit zorgt voor een korte draaicirkel.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken