Startpagina Vleesvee

14e nationale witblauwprijskamp Doornik

Er valt altijd iets te beleven op een nationale witblauwprijskamp. Het wegen, de schofthoogtemeting, een correcte tandenstand en dan de scheerlengte nazien van elk dier. Bij deze laatste regelgeving vielen terug een paar te kort geschoren dieren door de mand, waardoor ze uitgesloten werden voor deelname aan de prijskamp.

Leestijd : 4 min

Voor de verbetering van het imago van het ras ten opzichte van het breed publiek werd dit scheerreglement ingevoerd. Doch blijven er heel wat liefhebbers erbij dat dit scheerreglement noch wal noch kant slaat en jan met de pet zich anderzijds nog altijd afvraagt waarom de dieren plaatselijk geschoren worden.

Heel wat bespiering

De prijskamp die vorige maand in Doornik gehouden werd, startte als gewoonlijk met de reeksen vaarzen van zowel het vlees- als het dubbeldoelras. Mooie reeksen waar heel wat bespiering te zien viel. Voor de éénmansjury was uiterste concentratie nodig om deze mooie vleespartijen te beoordelen. Toch in de tweede reeks leek de éénmansjury een steekje te laten vallen. De zeer fijne Benhurdochter, Kournikova van eig. Goddeeris L. uit Beerst moest de duimen leggen voor de krachtigere Turquoise du Donjon van eig. Perin JM. uit Grandhan die een minder fraai beenwerk vertoonde en daarvoor niet afgestraft werd.

Breedte en massa

Het was in de laatste reeks niet-gekalfde vaarzen dat Lallemand J. uit Hannut alles op alles gezet had. Met 3 vaarzen kon de reeksoverwinning hem niet ontglippen. Zijn supervaars Ordochter Jeanne de Cras Avernas was zeker niet de grootste in haar reeks maar maar liet heel wat breedte en massa zien. Ze kon ook later de jury het meest bekoren om de kampioenstitel te bemachtigen.

Massa en gestalte

Ook bij de twee reeksen gekalfde vaarzen was het terug de massa en gestalte die een doorslaggevende factor was bij de reekswinnaars. Met Imperialdochter Jolie Fille van de Stokerij kon eig. Monbaliu R. uit Jabbeke “un parcours sans faute” maken. Na Agriflanders en Affligem kon ze hier ook in Doornik haar nationale titel verzilveren.

De laatste reeks gekalfde vaarzen was terug één om je vingers van af te likken. Eig. Wylock J. uit Jeneffe kon met zijn uiterst zware Ondee du Ry neuf Moulin (919kg; 1,36m) imponeren. Ze werd gevolgd door de 130kg minderwegende maar diepgebilde Pippa du Ponceau en Ida de la Ferme des Croix van eig. De Smet H. uit Oordegem die een verdienstelijke derde plaats behaalde.

Vleeskoeien

Er hing heel wat elektriciteit in de lucht bij de drie reeksen vleeskoeien. Toen Perin JM uit Grandhan voor de tweede maal een tweede plaats toegewezen kreeg met koeien met heel wat gewicht en gabarit, kon hij zijn ontgoocheling niet verbergen. Een ijzige president van het Herdbook volgde van zeer nabij het verloop van de prijskamp. Doch ditmaal trad hij niet op niettegenstaande heel wat protest weerklonk vanuit de tribunes bij deze koeienkeuring. Na enige tijd konden de gemoederen weer tot rust komen toen een van de fokkers het opgehitst publiek aansprak dat de beste stuurlui aan wal staan.

Ook voor toekomstige kampioene Bretonne de la Bocheroule van eig. Pirson- Demarche uit Sovet moest ook alles uit de kast gehaald worden om Leane de Waleffes van eig. Laruelle M. uit Faimes achter zich te houden. Deze laatste kon zich nadien toch troosten toen Leane genomineerd werd als beste koe met kalf.

Lengte en breedte

Bijna de helft van de vleesstieren waren niet aanwezig. Daardoor kregen we kleine reeksen en zelfs twee reeksen met één stier. Enkel een drietal Vlaamse fokkers namen aan deze rubriek deel. Het was in de jongste reeks dat de zwarte Fexhoiszoon, Bijou van de Hoelmanshoeve van eig. Decock M. uit Opbrakel zijn reeks kon winnen. De andere reeksen werden gedomineerd met twee reekswinnaars voor eigenaar Wylock J. uit Jeneffe. Dit terwijl Lempereur S. uit Wayaux en Duchemin Chr. & G. uit Buzet een felle strijd uitvochten met stieren afkomstig uit de fokkerij ‘du Coin’ voor de felbegeerde ereplaatsen. Voor het kampioenschap koos de jury voor de 2 jaar en 4 maand oude stier Sheriffzoon, Peureux du Coin (965kg; 1m38), die naast een bevleesde schouder over de hele lengte heel wat breedte liet zien.

Tweedoelig ras

In het tweedoelig ras hebben we al jaren een strijd tussen een viertal fokkers die een 26-tal dieren voorbrachten. Ook hier stellen we vast dat de jury na heel wat aarzelingen tot een definitieve klassering konden geraken. Uitzonderlijk dit jaar konden we een drietal reeksen mixtestieren bewonderen. Een bewijs dat naast KI ook natuurlijke dekkingen nog van nut zijn. Als kampioenvaars werd Gloria du Bois D'Hernoy van eig. Servais JP uit Froidchapelle genomineerd, terwijl Vandromme V. uit Boussu-lez-Walcourt met kampioenkoe Binette en kampioenmixte stier Ensemble de la plate Taille met de erelinten naar huis mocht.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken