Startpagina Mechanisatie

MECANIC’SHOW: in het teken van grasland

Voor 2018 heeft de Commissie ‘ Machines et Produits’ van de beurs van Libramont 18 innoverende machines geselecteerd. Machines voor de ruwvoederwinning worden in de kijker gezet tijdens deze MECANIC SHOW, vlak voor de vijfde editie van de Graslanddemo.

Leestijd : 4 min

New Holland ontwikkelde de Dynamic CommandTM, een nieuwe semi-powershift transmissie met een hoge graad van automatisering om het comfort van de gebruiker, maar ook de prestaties van de T6-serie tractoren te verhogen. Met het Smart AutoLub systeem biedt John Deere voor de eerste keer een automatisch smeersysteem voor de tractor en de aangekoppelde werktuigen. Het systeem voorziet een hoeveelheid vet aan gepaste intervallen in functie van de gebruiksgraad van de tractor, de werktuigen en de uitrusting.

Banden

Landbouwers op zoek naar productiviteit willen hun landbouwgrond beschermen en goede prestaties behouden tijdens verplaatsingen over de weg. Met de nieuwe Michelin-band Evobib 2 in 1, kunnen zij zonder compromis van een veldgebruik naar een weggebruik overgaan. Precisielandbouw vereist steeds meer innovaties van de constructeurs. Rauch stelde de SpeedServo roterende regelaars op de Axis meststoffenstrooiers. Ze maken het mogelijk om afstellingen tot drie keer sneller uit te voeren om meststoffen nog nauwkeuriger te kunnen strooien.

Zaaimachines

Op de nieuwe Azurit precisiezaaimachine zet Lemken in op het nieuw DeltaRow-concept om elke plant meer dan 70% extra ruimte te voorzien in vergelijking met een klassieke precisiezaaimachine. De planten genieten daardoor van meer licht, water en voedingsstoffen. Om te voldoen aan de veelzijdigheidbehoeften op de precisiezaaimachines stelt Monosem een nieuw gamma MultiSlide onderstellen voor. Dit systeem van glijdende elementen biedt veelvoudige combinaties (van 45 tot 80 cm), zodat de machine aan de verschillende tussenrijen kan aangepast worden door eenvoudig een as over een liniaal te laten schuiven.

Mest spreiden

Voor het openspreiden van drijfmest zijn steeds meer landbouwers bereid om hun mengmestvat uit te rusten met sleepslangen. Deze mengmestvaten zijn echter dikwijls niet uitgerust met een hefsysteem of verstevigingssteunen. Om een antwoord te bieden aan deze vraag ontwikkelde Joskin de Basic-reeks sleepslangen die rechtstreeks op het mangat van de mengmestvat bevestigd worden. De nieuwigheden omtrent het oogsten van ruwvoeders blijven niet achterwege en niet minder dan zeven innoverende machines werden geselecteerd.

Maaiers

De splinternieuwe Kverneland Geomowapplicatie maakt het mogelijk om de overlap tussen de front- en achtermaaiers alsook de verschillende maaieenheden te beheren door middel van de Section Control, met tot 10% capaciteitsverhoging als gevolg. Om een optimale voederkwaliteit te verkrijgen, is het belangrijk om geen onzuiverheden te vinden in het zwad. Dankzij de flexibele opraper met kleine diameter behandelt de SIP Air bandhark de meest veeleisende voedergewassen met de nodige zorg.

Voedergewassen

Pöttinger blijft investeren in de oogst van voedergewassen en stelt de nieuwe Impress Combi perswikkelcombinatie voor. De wikkelarmen worden aan de onderkant aangedreven om een compacte machine te kunnen behouden. De nieuwe Bergmann Shuttle 510 K opraapwagen beschikt over een bijzondere rotoraandrijving met een schakelkast met planetaire overbrengingen, specifiek aangepast voor tractoren met zeer veel vermogen.

Balenwikkelaars

Kuhn biedt exclusief een dubbele voorstrekker op de RW 10 e-Twin reeks balenwikkelaar. Deze nieuwigheid vermindert met 50% de tijd die nodig is om een baal te wikkelen, terwijl het verbruik van wikkelfolie ook daalt. Göweil innoveert met de G 4040 Q balenwikkelaar. Deze getrokken wikkelaar kan twee balen van 120 x 70 x 180 cm laden op de wikkeltafel en deze vervolgens helemaal automatisch wikkelen.

Hakselaars

Het systeem LiftCab van Krone is een optie die de cabine met 70 cm verhoogt op de Big X veldhakselaars. Dit maakt het mogelijk om een betere zichtbaarheid te bieden, onder andere met maïs met een hoogte van 4 meter, maar ook een beter zicht opzij (in de aanhangwagen) en achteraan de machine tijdens de eerste ronde of bij het afdraaien.

Combines

New Holland rust de nieuwe CR Relevation uit met een automatisch afstelsysteem. Het systeem maakt gebruik van oogstkaarten en afstellingen van de afgelopen seizoenen, alsook van topografische gegevens om, na de eerste ronde, de afstellingen van de machine voor de huidige oogst te extrapoleren. Claas maakt gebruik van de komst van de Torion wielladers om de Smart Push voor te stellen, een bak met duwbodem. Met zo’n toebehoren worden de producten uit de bak geduwd en niet omgekipt, waardoor de loshoogte vergroot, onder andere met kleine wielladers of frontladers.

Voederverdelers

Twee nieuwigheden werden ook geselecteerd wat de verdeling van ruwvoeders aangaat. Kuhn biedt nu de mogelijkheid om alle voermengwagens uit de Profilereeks uit te rusten met een nieuw Flexilift-lostapijt. Deze biedt de mogelijkheid om het voer op de grond te lossen, maar ook in voederbakken met variabele hoogte tot 1,20 m, en zonder de totale breedte van de machine te overschrijden.

Voermengbakken

Om een antwoord te bieden aan de vraag van veehouders ontwikkelde Emily een voermeng- en verdeelbak voor droge voeders met een origineel concept dat geen hydraulische aansluitingen nodig heeft om te werken. De geselecteerde machines zullen tentoongesteld worden in een daarvoor speciaal ingerichte ruimte en zullen in de Grote Ring voorgesteld worden op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 juli om 13u30 en op maandag 30 juli om 11u45.

Gaëtan Dubois

Voorzitter van het selectie comité Mecanic’Show

Technisch raadgever voor de commissie ‘Machines & Produits’

Lees ook in Mechanisatie

Mogelijkheden van spitzaaien ervaren

Akkerbouw Omdat hij geconfronteerd werd met een laat én heel nat seizoen om wintertarwe te zaaien ging landbouwer Stef Lauwers uit Sint-Katelijne-Waver op zoek naar een geschikte oplossing om de bodem te bewerken en in te zaaien.
Meer artikelen bekijken