Startpagina Vleesvee

14,6 miljoen euro voor rode PAS-bedrijven

Voor 2017 is er in totaal 14,6 miljoen euro voorzien voor flankerende maatregelen voor de zogenaamde rode bedrijven in de PAS-IHD problematiek. Dat meldde Vlaams minister van omgeving, natuur en landbouw Joke Schauvliege als antwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang).

Leestijd : 1 min

Eerder werd al bekend dat er tot op heden 54 rode bedrijven gekend zijn. Dat zijn bedrijven met een bijdrage van meer dan 50 % aan de kritische depositiewaarde.

Er zijn momenteel 8 landbouwbedrijven die een flankerende maatregel hebben aangevraagd: 3 aanvragen voor vrijwillige bedrijfsverplaatsing, 3 aanvragen voor vrijwillige bedrijfsbeëindiging, 1 aanvraag voor bedrijfsreconversie en 1 aanvraag voor koopplicht. Alle aanvragen zijn nog lopende. Tegen eind dit jaar zullen alle landbouwers een aanbod hebben gekregen van de Landcommissie of van de Vlaamse Landmaatschappij (ingeval van koopplicht) en moeten landbouwbedrijven zich uitspreken of ze al dan niet ingaan op het aanbod.

Er werden twee budgetposten opgericht waarop jaarlijks de nodige budgetten worden voorzien. Voor 2017 is er een budget voorzien van 14,618 miljoen euro.“Er worden jaarlijks de nodige middelen voorzien”, aldus Joke Schauvliege.

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken