Startpagina Veeteelt

Europese foie grasproducenten hekelen "demagogische beslissing" van Weyts

De Europese Federatie van foie grasproducenten (Euro Foie Gras) is niet te spreken over de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om vanaf 1 december 2023 dwangvoederen voor de productie van foie gras te verbieden. De producenten reageren "geshockeerd" en spreken van een "demagogische beslissing".

Leestijd : 2 min

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kondigde afgelopen weekend aan dat er vanaf 1 december 2023 een verbod geldt op dwangvoederen van dieren, een methode die vooral bekend is van de productie van foie gras. Het verbod betekent het einde van de foie grasproductie in Vlaanderen. Concreet zou dat betekenen dat kweker Filip Callemeyn uit Bekegem, de enige kweker in Vlaanderen, binnen enkele jaren de deuren moet sluiten.

Euro Foie Gras, de Europese federatie van producenten van foie gras, betreurt de "verrassende beslissing" van de Vlaamse regering. Volgens de organisatie is de beslissing genomen terwijl er nog een studie loopt naar mogelijke alternatieve voedermethodes.

Bovendien zijn de Belgische producenten volgens de organisatie nu al een "schoolvoorbeeld van 'good practice' op het gebied van dierenwelzijn". "De producenten begrijpen de woede tegen de productie dan ook niet, aangezien hun dierenreeds worden onderworpen aan standaarden inzake dierenwelzijn die aan de strengste criteria ter wereld voldoen", klinkt het.

De producentenorganisatie verwijst ook naar de deelname aan de jaarlijkse open boerderijendag. Dat is volgens de producenten een uitgelezen moment om iedereen meer uitleg te geven over hun productiemethodes. "En dit ver weg van desinformerende campagnes opgezet door verenigingen die de veralgemening van de veganistische levenswijze promoten of van demagogische politieke initiatieven".

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken