Startpagina Groenten

Bourgeois tomatenteler voor een dag

Op uitnodiging van Boerenbond was Vlaams minister-president Geert Bourgeois vorige week op stage in een West-Vlaams glastuinbouwbedrijf. Hij deed zelf enkele klusjes, zoals tomaten sorteren, en zag dat dit bedrijf, dankzij het gebruik van moderne technieken, niet te lijden had onder het watertekort. “Dit innovatief tuinbouwbedrijf is een voorloper op veel vlakken”, vond Bourgeois.

Leestijd : 3 min

“Veel politici zijn in het Vlaams parlement en in de regering begaan met dossiers die een directe impact hebben onze bedrijven”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker, “en daarom willen we hen de kans bieden om op de bedrijfsvloer te ervaren hoe onze land- en tuinbouwbedrijven dagelijks functioneren en wat hun uitdagingen zijn. Wij zijn dan ook zeer tevreden dat de minister-president op onze uitnodiging wil ingaan”.

Energie is duur

Vlaams minister-president Bourgeois tekende woensdagochtend present bij tomatenteler Henk Vandevelde in Zedelgem bij Brugge. “Ik had aan de Boerenbond gezegd dat ik een innovatief bedrijf wou leren kennen. Dit bedrijf was één van de eerste om een warmtekrachtkoppeling (wkk) te installeren. Henk richtte bovendien mee het kwaliteitslabel Tomabel op. Het is boeiend om de evolutie te zien van traditionele land- en tuinbouwer naar rasechte ondernemer. Het was een aangename en leerrijke kennismaking”, besluit hij.

De minister-president vroeg de tomatenteler naar zijn grootste bezorgdheden. Als eerste noemde Henk de kosten voor energie. Zelf installeerde hij in 2003 al een (wkk) op zijn bedrijf, die gas omzet in energie, warmte en CO2 voor de planten. “We doen maximale inspanningen om energie-efficiënt te werken. Toch blijft het moeilijk om concurrentieel te blijven met de zuiderse landen”, vertelt Henk.

Moeite met vergunningen

“Vergunningen om nieuwe, energie-efficiënte serres te bouwen zijn moeilijk te krijgen”, werpt Henk op. Bourgeois verwijst naar de Europese regels die de regering moet omzetten. “Er is de samenvoeging van de bouw- en exploitatievergunning, zodat ook die laatste van onbepaalde duur is. Dat biedt ondernemers meer rechtszekerheid”, antwoordt Bourgeois. Tenslotte noemt Henk de consument als uitdaging voor land- en tuinbouwers. Die moet hun product beter gaan waarderen. Bourgeois ziet in de vegetarische trend alvast voordelen voor groentetelers.

Geen waterschaarste

Waterschaarste is op dit bedrijf geen probleem, ondanks de droogte. Op het bedrijf staat een enorm waterreservoir. Henk legt uit dat het water dat de planten niet gebruiken, in kelders beland. ‘s Nachts ontsmet hij het water, dat hij de volgende dag opnieuw gebruikt. Minister-president Bourgeois ziet in zulke praktijken een deel van de oplossing voor watertekort bij droogte. “We moeten voorbereid zijn, en zuiniger omgaan met water. We moeten werk maken van grotere opvang van water. Op heel veel terreinen gaan we actie moeten ondernemen om dit structureel aan te pakken. Zeker in West-Vlaanderen. Dat is een waterarme provincie.”

Vlaams parlementslid Bart Dochy was de eerste politicus die deze zomer op stage ging bij een landbouwbedrijf. Hij maakte zich nuttig op een vleesveebedrijf. Alexander De Croo, Koen Geens en Zuhal Demir van de federale regering en Vlaamse ministers Joke Schauvliege, Philippe Muyters en Jo Vandeurzen beloven ook nog aan het werk te gaan als stagiair in de landbouw.

DC

Lees ook in Groenten

Ardo versterkt zich met nieuwe aandeelhouder The Nest

Groenten Met de komst van The Nest Family Office als minderheidsaandeelhouder bevestigt de Belgische voedingsproducent Ardo, wereldwijd actief in vriesverse groenten, kruiden en fruit, de ambities voor de toekomst en de focus op duurzaamheid en kwaliteit. Het family office van familie Els Thermote deelt de langetermijnvisie van de familie Haspeslagh op het belang van voeding voor een gezondere wereld. Samen willen ze het groeiverhaal van Ardo verderzetten en haar positie als wereldleider in vriesverse plantaardige producten versterken.
Meer artikelen bekijken