Startpagina Actueel

Voor elke vraag, voor iedereen

Geert Storme van het Leaderproject ‘Zot van (’t) boeren’ neemt u mee in de reeks ‘Onbekend is onbemind’. Hij ging onder andere op bezoek bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk of CAW, een organisatie die er is voor de mens in het (landbouw)bedrijf en de problemen waarmee die kampt.

Leestijd : 2 min

Bij het CAW kunnen zo alle Vlamingen terecht voor vragen over materiële, financiële, juridische en administratieve problemen, maar ook als het op persoonlijk of relationeel vlak niet voor de wind gaat. Daarnaast staan ze ook open voor slachtoffers van geweld en misbruik en slachtoffers en betrokken in verkeersongevallen en in misdrijven.

In hun hulpverlening onderscheiden ze onthaal enerzijds en begeleiding anderzijds. Het eerste contact wordt gelegd bij het onthaal, waarbij een psychosociaal begeleider de persoon in kwestie begeleidt in het ontrafelen van zijn probleem en eventueel onmiddellijk kan helpen. Voor een derde van de vragen echter, is er intensieve en gespecialiseerde hulp nodig, de begeleiding, waarbij andere mensen van het CAW worden ingeschakeld. Centraal in de werking staat dus de mens in het bedrijf, in élk bedrijf, of dat nu in de landbouw of in een andere sector is.

In Vlaanderen zijn er 11 CAW’s, waarbij 2.000 betaalde krachten en 2.000 vrijwilligers actief zijn. Zoek je contact met een CAW, dan kan dit telefonisch, via e-mail of via chat. Een andere mogelijkheid is een kantoor binnenstappen en je vraag daar te stellen. Het spreekt voor zich dat de medewerkers de privacy van elke hulpvrager respecteren. Hulpverlening wordt gratis aangeboden.

Meer informatie vindt u via www.caw.be

Lees ook in Actueel

DGZ: "Tijd voor kordate acties om een IBR-vrije status te bekomen"

Overdraagbare ziekten Dankzij de specifieke en striktere maatregelen die de overheid neemt in het kader van IBR, is de nieuwe deadline voor een IBR-vrije status voor België in 2030 wel haalbaar, zegt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). “Zolang er positieve dieren aanwezig blijven bij handelaars, afmestbedrijven, waar dan ook, en deze dragers zich naar andere bedrijven kunnen bewegen zonder dat ze traceerbaar zijn, is het dweilen met de kraan open.”
Meer artikelen bekijken