Startpagina Melkvee

Milcobel-notering doet tweede stapje achteruit

De Raad van Bestuur van Milcobel heeft - in vergadering van 14 maart 2017 – beslist om de melkprijs voor de voorbije februari-leveringen vast te stellen op een standaardprijs van 32,00 €/100 l, hetzij 35,05 €/100 l reëel uitbetaald voor een gestandaardiseerde levering.

Leestijd : 1 min

Het is de tweede achtereenvolgende daling na het hoogtepunt afgelopen december (standaardprijs 34 euro). Sindsdien ging er twee keer een euro af.

Daling zuivelprijzen

Milcobel wijt de daling aan het feit dat de daling van de zuivelprijzen na nieuwjaar - en vooral van melkpoeder en room - leidt tot een iets mindere valorisatie van de melk. De Raad van Bestuur blijft zijn gebruikelijke werkwijze volgen, waarbij de marktopbrengsten consequent vertaald worden in de melkprijs. “Met dit reëel uitbetaald melkprijsniveau handhaaft Milcobel zich nog steeds op de eerder bereikte goede positie binnen de Europese zuivelomgeving”, kadert het bedrijf zich in Europa.

De reëel uitbetaalde melkprijs voor een gestandaardiseerde melklevering gaat uit van een leveringsomvang van 500.000 liter op jaarbasis, vetgehalte van 43 g/l en eiwitgehalte 35 g/l, IKM-gecertificeerd, kiemgetal ≤25.000/ml, celgetal ≤300.000/ml, coligetal ≤50/ml en geen strafpunten noch penalisatie voor remstoffen.

Lees ook in Melkvee

ILVO op zoek naar toekomstbestendige bedrijfsconcepten in de melkveesector

Melkvee Hoe kunnen individuele melkveebedrijven hun toekomst beveiligen in de veranderende context die zich aandient? In opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij hebben ILVO-onderzoekers 10 denkpistes ontwikkeld rond deze vraag. Twee scenario’s zijn ten volle uitgewerkt en doorgerekend qua economisch, ecologisch, ruimtelijk en maatschappelijk effect. Zij vertrekken alle 2 van de hypothese dat een melkveebedrijf 15% minder koeien zou aanhouden en dat er met de vrijgekomen ruimte en arbeid andere verdienactiviteiten worden uitgebouwd.
Meer artikelen bekijken