Startpagina Mechanisatie

Ieren en Noord-Ieren domineren WK ploegen

De 65ste wereldkampioenschappen werden dit jaar georganiseerd door de Duitse ploegvereniging in Baden-Württemberg. Thomas Cochrane uit Noord-Ierland is de nieuwe wereldkampioen wentelploegen en Eamonn Tracey uit Ierland is wereldkampioen rondgaand ploegen.

Leestijd : 3 min

Het Belgisch Ploegcomité (BPC) was fier om bij de 29 organiserende landen te horen. Niels Marien uit Geel, wentelploeger, en Gert De Leeuw uit Heffen, rondgaande ploeger, zijn vorig jaar op de nationale kampioenschappen geselecteerd voor deelname aan dit wereldevenement. Samen met hun coach Sus Echelpoels en onze vertegenwoordiger in de wereldploegorganisatie Johan Merckx, reisden ze 20 augustus naar Duitsland. Het is altijd interessant om met eigen materiaal te kunnen ploegen en voor de Belgen was het transport van 600 km via de perfecte Duitse autowegen, goed doenbaar.

Landen als Canada, VS, Nieuw-Zeeland, Australië, regelen maanden vooraf hun transport om met zeecontainers hun tractor en ploeg ter plaatse te brengen. Deze onkosten kunnen wel hoog oplopen. Elk land krijgt een perceel stoppelland en een graslandperceel om te oefenen, de ploeg af te stellen, gegevens te noteren… Al gauw bleek dat de hete zomer had geleid tot droge en moeilijk te ploegen grond! Grote brokken werden ‘gedeeld’ via Facebook, met meetlatje ernaast. De vele bolle gewichten op de ploeg waren geen overbodige luxe!

Op vrijdag 31 augustus kwamen de Belgische supporters aan. Via een lange klim door een bosrijk natuurgebied, kregen we boven gekomen een enorm wijds uitzicht! Tijdens de meer dan 2 uur durende openingsceremonie, begon het eerst wat miezerig en later behoorlijk te regenen. Twintig liter per m² sijpelde die avond over de ploegterreinen. En de ploegers, die kregen zorgen…

Zaterdag 1 september werd de parade van de 52 ploegers voorafgegaan door een plaatselijke muziekkapel. Het droge weer die dag lokte een massa toeschouwers naar het prachtige stoppelveld. Na het plaatsen van de 3 richtpalen werden de openingsvoren getrokken, hoe rechter hoe beter! Ook de uitgeploegde sneden, de zuiverheid en de opbouw werden gejureerd. Twee uur en veertig minuten waren voor de meesten maar net genoeg en hier en daar bleek er eentje ‘over tijd’ strafpunten tot gevolg.

Niels kreeg technische pech, maar met zijn vakkennis werd dat opgelost en mocht hij 33 minuten langer ploegen. Je moet dan natuurlijk de stress de baas kunnen, en dat lukte. Hier werd wel duidelijk dat de grond goed te ploegen was, een mooi resultaat toonde en geen brokken te bespeuren waren. Er was wel een duidelijk onderscheid tussen de geroutineerde wedstrijdploegers en zij die voor het eerst deelnamen. Toch kreeg de 16-jarige Hailey Gruber, dochter van de wereldkampioen rondgaand ploegen 2017, heel wat aandacht. Ze werd zowaar zesde, een pluim op haar hoed!

Zondag 2 september ploegden de deelnemers hun wedstrijd op een pracht stuk grasland. Onze ploegers startten zeer goed die dag, het gaf hen moed… Hier was de harde droge ondergrond wel een hinder, een ploeg die niet diep genoeg kon inzetten was de spelbreker. Zo lukte de eindvoor bij Gert niet en dat kostte hem enkele plaatsen.

Het minder goede weer die dag was zeker geen belemmering voor de duizenden bezoekers. Old-timertractoren, stoommachines, paardenploegen, demo’s van de sponsors, artisanale producten en de eet- en dranktentjes kregen veel aandacht. Na afloop werd de uitslag bekendgemaakt. Niels werd verdienstelijk 9de en Gert 16de.

Meer info en foto’s zijn te vinden op www.belgischploegcomite.be

Lees ook in Mechanisatie

Recordgroei bevestigt juiste aanpak en aanbod van PCLT Roeselare

Onderwijs De voorbije jaren waaide er een nieuwe wind door het PCLT te Roeselare. In 2023 werden meer dan 15.000 uren praktijkcursus gevolgd. Dit komt neer op zo’n 150.000 opleidingsuren. Dit betekent een groei met 22,4% op één jaar tijd. Het is de grootste groei sinds het ontstaan van het praktijkcentrum.
Meer artikelen bekijken