Inzetten op de toekomst bij Fendt

Tijdens de Fendt Feldtag wordt gedurende een ganse dag het Fendt-gamma gedemonstreerd aan het grote publiek. Merkbeleving en productinformatie verstrekken staat voorop.
Tijdens de Fendt Feldtag wordt gedurende een ganse dag het Fendt-gamma gedemonstreerd aan het grote publiek. Merkbeleving en productinformatie verstrekken staat voorop. - TD

Daags voorafgaand de velddag vond op dezelfde locatie de jaarlijkse persconferentie van Fendt plaats. Vice President Brand Director Fendt, Peter-Josef Paffen, gaf er toelichting bij de handel en wandel van Fendt en bij de toekomstvisie.

Positivisme

Gestart werd met goed nieuws door het aanhalen van de Cema Business Barometer, een barometer voor de Europese verkoop van landbouwmachines. Gedurende de eerste maanden van dit jaar laat deze barometer een positieve trend zien. Waarvan we vermoedelijk wel de piek dit jaar hebben bereikt. Want sommige regio’s in Europa hebben zeer goede veldopbrengsten, maar er waren ook gebieden met een extreme droogte. Dit maakt dat er vroeger geoogst werd met bijgaande lagere opbrengsten. Uiteindelijk zal de ontwikkeling van de marktprijs in de komende maanden bepalen over het inkomen van de boer en het verder verloop van de Cema Business Barometer.

De Duitse markt is de belangrijkste individuele markt voor Fendt, één derde van hun jaarproductie zetten ze hier af. De aangescherpte wetgeving (o.a. strengere eisen waaraan tractoren moeten voldoen op vlak van veiligheid) zorgt net als eerder gemeld bij ons voor een beïnvloeding van de verkoop in Duitsland. Begin dit jaar vielen de nieuwe inschrijvingen aanzienlijk terug. “Maar dit is een niet representatief beeld voor de huidige marktomstandigheden”, gaf de heer Paffen aan. Zelf merken ze bij Fendt een lichtjes toegenomen verkoop in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Verder gekeken dan Duitsland is West- en Centraal-Europa het belangrijkste verkoopgebied voor Fendt. Ook buiten Europa is Fendt actief, in Noord-Amerika schatten ze dit jaar voor het eerst meer dan 800 tractoren (Fendt en Challenger) te verkopen. Dit is bijna een verdubbeling en schrijft Fendt toe aan hun nieuw vlaggenschip, de 1000 Vario. In Noord-Amerika werden ook de eerste stappen gezet met het Fendt Full-line gamma en het Agco Ideal maaidorserprogramma.

Door de overname van de Lely hooibouwmachines bekwam Agco, de groep waartoe Fendt behoort, twee fabrieken bij in Duitsland, namelijk Waldstetten en Wolfenbüttel. Tezamen met de vestigingen in Marktoberdof, Asbach-Bäumenheim, Feucht en Hohenmölsen zijn er nu zes productiesites in Duitsland. Dankzij de goede zakelijke ontwikkeling nam het personeelsbestand op ieder locatie toe.

Het Fendt- management  heeft een duidelijke visie op de  toekomst.
Het Fendt- management heeft een duidelijke visie op de toekomst. - TD

Strategie 2020

Een jaar geleden kondigde Fendt zijn Strategie 2020 aan. Het doel is om het Fendt merk uit te bouwen tot een Full Liner met inbegrip van ‘digitale’ producten. Hierom wordt ingezet op merkbeleving, productkwaliteit, het partnernetwerk en groei zowel wereldwijd als inzake productgamma. “De strategie lijkt te werken”, gaf Paffen aan, omdat hij groei ziet. Dit geldt zowel voor de tractoren als de rest van het productgamma. Verwacht wordt dat ze dit jaar 110 rupstractoren onder de merknaam Fendt kunnen verkopen. Bij de maaidorsers is er een toename in verkoop met 100 stuks tot 450 eenheden. De Katana veldhakselaar zit op een stabiel verkoopsniveau. “Er is een gebrek aan modellen aan de onderzijde van het aanbod”, klinkt het.

Ook de balenpersen doen het goed. Vierkante modellen doen het jaar na jaar beter. Dit jaar zijn er 125 eenheden in productie gepland. Voor rondebalenpersen is de verwachting zelfs om er 600 te verkopen. Het hooibouwmateriaal wordt geschat op 2.660 stuks. In het eerste productiejaar waren er zelfs 100 opraapwagens verkocht. Momenteel wordt Fendt geplaagd met leveringsproblemen bij de opraapwagens en hooibouwmachines.

Voor de oogst van 2019 kunnen ook de Ideal maaidorsers besteld worden. Deze werden het eerst getoond tijdens Agritechnica 2017 en in verschillende landen vonden er afgelopen zomer demonstraties plaats.

Digitalisatie

Naast een Full-line gamma machines zet Fendt en Agco ook in op ‘digitalisatie’ voor de toekomst. Op de moederlocatie in het Duitse Marktoberdorf is een nieuw Agco Digital Center gebouwd. Een team dat instaat voor een ‘Digitaal Consumenten Ervaring’ legt het fundament voor het toekomstige digitale netwerk tezamen met ketenpartners en consumenten. Het idee is om nieuwe digitale processen momenteel in drie ‘pilootmarkten’ waaronder het Verenigd Koninkrijk/Ierland, Frankrijk en Duitsland te introduceren de komende twee jaar. Het project omvat nieuwe online portalen, elektronische handel, nieuwe marketingtools en data-analyse.

Fendt heeft de ambitie om de kop inzake digitalisatie te nemen en standaarden uit te zetten voor de beste oplossingen.

Future Farming

Fendt heeft vorig jaar nog wel meer toekomstige projecten laten zien zoals de Xaver robot, de e100 Vario en precisiezaaitechniek. Xaver is een platform waarbij veldrobots lichte, maar uiterst precieze taken gaan uitvoeren. Dit systeem moet mee de inzet van grote tractoren ondersteunen door bepaalde taken zoals zaaien, mechanische onkruidbestrijding, bemesting en gewasmonitoring over te nemen in een productievere, flexibelere en preciezere manier. Fendt voorziet om een volgende stap in de ontwikkeling van deze robot te nemen in combinatie met een zaai-element.

Hiernaast blijkt er veel interesse te zijn voor de elektrisch aangedreven Fendt e100 Vario. Naar het einde van het jaar zal er een opvolger gebouwd worden die in de lente inzetbaar is.

Het Amerikaanse ‘Precision Planting’ is nu sinds een jaar deel van de Agco groep. Deze firma staat voor innovatieve zaaitechnologie. Speciale sensoren en actuatoren verzekeren een precieze zaaidiepte onder verschillende omstandigheden. Het doel is om de veldopkomst te optimaliseren en hogere rendementen te bereiken. Het voorbije jaar is deze techniek voor het eerst ingezet in Europa, meer specifiek werd het maïsveld in Wadenbrunn, waar de velddemonstraties doorgingen, ermee ingezaaid.

TD

Meest recent

Meest recent