Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest: FAVV-instructies voor dierenartsen

In het kader van de verhoogde waakzaamheid rond de Afrikaanse varkenspest (AVP) publiceert het FAVV vandaag een aantal instructies voor dierenartsen. AVP is een aangifteplichtige ziekte. Dit betekent dat elke ernstige klinische verdenking onmiddellijk door een dierenarts onderzocht en gemeld wordt aan. Maar AVP is ook een ziekte waarbij niet altijd een duidelijk en indicatief klinisch beeld opgemerkt wordt, zeker in de beginfase. In geval u een klinische verdenking van AVP heeft, moet deze door dierenartsen onmiddellijk worden gemeld aan het FAVV.

Leestijd : 2 min

In geval van verhoogde sterfte maar geen verdenking van AVP neemt de dierenarts bloedmonsters bij 3 zieke dieren. Per bemonsterd dier wordt één volledig gevuld buisje bloed genomen (serum). Bezorg de monsters onmiddellijk aan Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) of de Waalse variant ARSIA voor virologisch onderzoek.

Bij sterfte suggereert FAVV ook in plaats van monsters ook kadavers ter autopsie aan DGZ of ARSIA bezorgen. De dierenarts hoeft het resultaat van de analyses niet af te wachten om een behandeling te starten. De volledige instructies van het FAVV leest u hier.

Er is vanuit FAVV geen vergoeding voorzien voor de bedrijfsbezoeken en monsternemingen uitgevoerd door de bedrijfsdierenarts in het kader van de verhoogde waakzaamheid voor AVP. Er is ook geen bijkomende tussenkomst voorzien voor de autopsies uitgevoerd door DGZ. Deze worden dus uitgevoerd volgens de geldende tarieven.

Het FAVV neemt wel de kosten van de laboratoriumanalyses voor AVP in het kader van deze verhoogde waakzaamheid ten laste.

Met vragen hierover kunnen dierenartsen terecht bij de DGZ Helpdesk op 078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be.

DGZ

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken