Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest bij nog 3 everzwijnen

Het Waals toezichtnetwerk voor wilde fauna heeft vrijdagochtend drie nieuwe gevallen bevestigd van everzwijnen die het virus van Afrikaanse varkenspest dragen. De dieren zijn aangetroffen in de buurt van de zes opgetekende gevallen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Dat meldt het kabinet van Waals minister van Landbouw René Collin. Ondertussen moet een fokker in de provincie Luxemburg 400 biggen euthaneseren

Leestijd : 2 min

Deze nieuwe gevallen brengt het aantal besmette (en dood teruggevonden) everzwijnen op negen sinds 13 september. Donderdag heeft Waals minister Collin de varkenskwekers ontvangen. Om de omkadering en een dichte opvolging te verzekeren, heeft hij aan het college van producenten gevraagd een groene lijn op te zetten, uitsluitend voor kwekers. Dat infonummer (0470/84.18.67) is geactiveerd. Het college van producenten heeft verder een contactpersoon aangeduid voor de 58 bedrijven gelegen in de infectiezone van 63.000 hectare die door de autoriteiten is afgebakend. Preventie is het devies.

"Het doel is te beschikken over een evolutief en geïndividualiseerd kadaster van elk bedrijf om hen het best mogelijk te omkaderen en het best te adviseren in de strategische keuzes die de komende weken gesteld zullen worden", aldus Pierre Wiliquet, woordvoerder van de minister. Collin verzekerde dat "geen enkele kweker aan de kant zal worden gelaten".

Fokker moet biggen euthanaseren

Zowat 400 biggen van een varkensfokker uit Tintigny, in de provincie Luxemburg, zijn donderdagnamiddag geëuthanaseerd. De dieren waren bestemd voor een vetmesterij in Vlaanderen die zich terugtrok gezien de maatregelen tegen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. "Die beslissing is genomen op zowel economische gronden als omwille van dierenwelzijn", bevestigt Yvan Hayez, secretaris-generaal van de Waalse Landbouwfederatie (FWA) berichtgeving van de RTBF.

Het bedrijf van Vandenbussche in Tintigny ligt in de beschermingszone die door de autoriteiten is afgebakend na de ontdekking van karkassen wilde everzwijnen die besmet zijn met Afrikaanse varkenspest. De geëuthaniseerde biggen vertoonden geen gezondheidsrisico, maar de fokker had geen andere keuze, zegt Hayez. De varkensvetmesterij waarvoor de dieren bestemd waren, heeft zich teruggetrokken en geen enkel slachthuis wilde de dieren. "De beslissing werd genomen om economische redenen, omdat het nodig was: de dieren moesten gevoederd worden zonder ze te kunnen verkopen. Bovendien had de fokker geen ruimte om ze te houden, noch de uitrusting om ze af te mesten", vervolgt hij.

De biggen werden conform de geldende normen geslacht, onder toezicht van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) dat niet tussenkwam in de beslissing van de fokker. Tot vandaag heeft geen enkele andere fokker een gelijkaardige beslissing genomen, aldus het kabinet van Waals landbouwminister René Collin en de FWA. Dertien landen hebben - minstens gedeeltelijk - de invoer van Belgisch varkensvlees opgeschort na de vaststelling van Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Sinds vrijdag is op vraag van de minister door de sector een groene lijn (0470/84.18.67) geactiveerd waar varkensfokkers terecht kunnen met vragen over risico's en te nemen maatregelen.

BELGA

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken