Startpagina Paarden

37 hengsten aanvaard voor dekdienst in derde fase BWP Hengstenkeuring

In totaal werden na de zadelproeven 33 springhengsten en vier dressuurhengsten aanvaard voor de dekdienst. Bij de springhengsten werd O’Neill van ’t Eigenlo (Vigo d’Arsouilles x Montender) gelauwerd als kampioen. In de richting dressuur kreeg Ons Noud (Firestone x Trento B) het kampioenslint omgehangen.

Leestijd : 4 min

Met de ruime goedkeuring bij de springhengsten volgt BWP een trend die te merken valt in meerdere stamboeken. Het is evenwel ook een weerspiegeling van het feit dat de kwaliteit van de jaargang hoog was. Bij de hengsten wordt het middenveld sterker. Dat leidt tot de perceptie dat het selectieve karakter van de keuringen daaronder lijdt en dat echte uitschieters moeilijker te vinden zijn. Juryvoorzitter Stefaan Desmet was vol lof over de kwaliteit van de BWP gefokte hengsten. “Het kwaliteitsverschil tussen de kandidaten uit eigen fokkerij en de buitenlandse aanvoer was duidelijk. De eigen hengsten waren duidelijk beter.” Dat was al te merken tijdens de tweede fase, waar het bij de springhengsten zoeken was naar opvallende niet BWP-ers. “Wij hebben ruim gekeurd. Sommige hengsten toonden zich onder het zadel misschien nog niet ideaal maar op basis van hun verrichting tijdens het vrijspringen en/of hun degelijke moederlijn geven we ze toch graag een kans”, klonk het.

Amazones in kampioensring

Voor de kampioensring in de richting springen werden drie hengsten uitgenodigd. Juryvoorzitter Desmet verantwoordde de keuze. “Deze drie hengsten weerspiegelen de hoge kwaliteit van de driejarigen. We hebben voor hen gekozen omdat ze naast de fraaie sprongen die ze toonden tevens beschikken over een sportief model en goed rijdbaar zijn. Bewijs daarvan is dat ze alle drie gereden werden door een amazone.” De veilingtopper van de tweede fase, Origi d’O (Diamant de Semilly x Toulon) werd derde. De door Sven Völz gekochte hengst werd uitzonderlijk mooi en fijn gereden. Hij galoppeerde soepel en sprong met een snel voorbeen. Reservekampioen werd het nummer drie Oxford vd Middelstede (Bisquet Balou x Azur de Paulstra). Op de laatste dag zocht Oxford bij het begin wat naar vertrouwen. Eens dat er was sprong hij voortreffelijk en met overtuiging. Ook onder de testruiters gaf hij een beste indruk.

De kampioenstitel ging naar O’Neill van ’t Eigenlo, een zoon van Vigo d’Arsouilles uit een Montender-Heartbreaker merrie. De jeugdig aandoende, nog frêle hengst liep ondanks zijn stokmaat van 1,72 m energiek en met een oogstrelende souplesse. Bij het springen schoot hij soms nog wat snel naar voor maar met zijn puike galop en draf plus zijn atletische springmanieren gaf hij zijn concurrenten het nakijken. O’Neill heeft rek in het lichaam en was ook de favoriet van de testruiters. Zo werd hij de verdiende kampioen.

Vigo en Thunder

Naast de kampioen kreeg Vigo nog twee zonen goedgekeurd: Oslo van ’t Paradijs (mv. Kashmir van Schuttershof) en Oakley AEG (mv. Heartbreaker). Oslo gaf bij het vrijspringen op de tweede fase al blijk van springaanleg en wist onder zijn amazone Astrid Rooms zijn knappe springmanieren - ondanks een foutje - nogmaals te bevestigen. De over een beste motoriek beschikkende Oakley overtuigde met zijn mooie springtechniek en groot vermogen. Van Tunder vd Zuuthoeve werden eveneens drie zonen goedgekeurd. Het gaat om de driejarigen Officier vd Pereboom (mv. Randel Z) en Obsession vd drie Linden (mv. Brownboy) plus de vierjarige Newton van ’t Zorgvliet (mv. Balou du Rouet). Officier, de volle broer van de 1,60 m springende Gunder vd Pereboom, kwam op de laatste dag wat minder uit de verf, maar had voordien met zijn rustige springmanieren en goed type ruim voldoende krediet opgebouwd. De jeugdige Obsession, een smaakmaker tijdens de tweede fase, stamt uit een beste moederlijn en vertoonde op de sprong nogmaals vermogen en techniek. Met rustige vastheid kweet Newton van ’t Zorgvliet zich gedurende het hele keuringstraject van zijn opdrachten. Nooit extravagant maar steeds met vertrouwen wist hij op een eenvoudige maar degelijke manier te overtuigen van zijn springkwaliteiten.

Verloren zoon

Enige opschudding was er, toen bij de voorstelling van de nieuw gekeurde hengsten, het nummer 55 Oliver Obolensky niet in de piste geroepen werd. Het bleek om een jammerlijke vergetelheid te gaan. Inderdaad, de knap galopperende en fraai gemodelleerde zoon van Cornet Obolensky behoorde tot de betere springers en kreeg terecht groen licht. Toen hij nadien toch in de ring verscheen etaleerde hij zijn formidabele draf op een manier die zijn begeleider Erik Laenen niet kon bijhouden. Van Nabab werd New Star Quality genomen. Darco deed met zijn twee goedgekeurde zonen Odarco van het Scahaeck (mv. Vigo d’Arsouilles) en O’Bailey vh Brouwershof (mv. Contact vd Heffinck) nogmaals van zich spreken. Daarbij sprong vooral de nog jeugdig aandoende O’Bailey in het oog. Opvallend explosief op de hindernissen toonde zich Cappucino JW vd Moerhoeve (v. Chellano Alpha Z).

Dressuur

Vier net bewegende dressuurhengsten verdienden mede door een goede rijbaarheid een dekbrevet. Uitstekend voor de dag kwam Kees van den Oetelaars oogappel en pechvogel van de tweede fase Elton (Escolar x De Kooning). De door vd Oetelaar gefokte Ons Noud (Firstone x Trento B) werd als enige BWP gekeurde kampioen weerhouden. Met de reeds in Hannover gekeurde Flynn ( Fahrenheit x Sir Oldenburg) kreeg Van den Oetelaar tenslotte een derde dressuurhengst goedgekeurd. Ook Genesis (Jazz x Silvano N) van stoeterij De Begijnhoeve mag de fokkerij in.

Etienne Van Muylem

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken