Startpagina Melkvee

Nog geen verbetering bij conjunctuur melkveesector

De conjunctuur in de Vlaamse melkveesector is in het tweede kwartaal van 2018 gedaald. De index van het actueel bruto saldo zakt van 84 naar 79. Het voortschrijdend bruto saldo, maatstaf voor de rentabiliteit van het laatste jaar, daalt van 100 naar 96. Dat blijkt uit de Vlaamse zuivelbarometer.

Leestijd : 1 min

De index van de opbrengsten daalt. De kwartaalmelkprijs is met 4% gedaald. In juni steeg de uitbetaalde maandelijkse melkprijs voor het eerst sinds oktober 2017 naar 31,35 euro per 100 liter. De prijs van reforme koeien is op kwartaalbasis gestegen en die van nuchtere kalveren steeg zelfs sterk.

De variabele kosten zijn sinds 2015 toegenomen. Ten opzichte van het vorige kwartaal is het krachtvoeder en vooral de energie duurder geworden. De prijs van meststoffen is dan weer gezakt.

Het rapport is beschikbaar op www.vlaanderen.be/landbouw/studies.

Lees ook in Melkvee

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken