Startpagina Melkvee

Augustus-melkprijzen stegen licht in Europa

De berekende voorschotmelkprijzen komen in augustus 2018 uit op gemiddeld € 34,37 per 100 kg standaardmelk bij een levering van 1.000.000 kg per jaar. Een stijging van € 0,47 ten opzichte van de vorige maand. De Milcobel-prijs steeg voor die maand met € 0,8.

Leestijd : 2 min

Dat blijkt uit de LTO-melkprijsvergelijkingen uitgevoerd door ZuivelNL. ZuivelNL denkt dat dit jaar een gemiddeld melkprijsjaar zal worden, waarbij het prijsniveau van vorig jaar niet bereikt zal worden. Milcobel steeg voor die maand naar  € 33,97 per 100 kg standaardmelk. Daarmee zit het nog altijd iets beneden het Europees gemiddelde van  €34,74 €/100 kg.

Arla steeg in Duitsland 1 euro, Danone in Frankrijk met 0,3 euro. Lactalis, in ons land vertegenwoordigd met Walhorn, steeg in Frankrijk met 0,5 euro, terwijl FrieslandCampina voor de maand augustus gelijk bleef.

Geen enkele melkprijs is voor de maand augustus gedaald. Gezien aankondigingen van Arla, FrieslandCampina, Lactalis en DMK is de verwachting dat de gemiddelde melkprijs in september en oktober ook verder zal stijgen.

Van januari t/m juli dit jaar is er in totaal 1,7% méér melk geleverd in de EU. Ondanks de droogte nam de melkaanvoer in Duitsland, Italië, Frankrijk, UK, België en Polen toe.

Ook buiten de EU groeit de melkproductie nog altijd door. Van januari t/m juli dit jaar is er in totaal 1,7% meer melk geleverd in de EU, aldus ZuivelNL. “Nadat de emotie rondom de gevolgen van de droogte eind augustus uit de markt was verdwenen, kwamen de prijzen over de gehele linie onder druk te staan. Met name de boterprijzen liepen vrij snel terug. Op 3 oktober was de notering gedaald naar € 500,- per 100 kg. Ook de mager melkpoeder notering daalde. Onder invloed van de gedaalde vet- en eiwitprijzen is ook de prijs van vol melkpoeder onder druk komen te staan. Alle noteringen liggen nu onder het gemiddelde van 2017.”

“De markt lijkt verzadigd vanwege het grote aanbod (o.a. afkomstig uit interventie), wat zorgt voor een prijsdrukkend effect. Er is nog altijd sprake van een zeer rustige markt. Europees product is te duur voor de wereldmarkt, waar Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika zeer concurrerend aanbieden”, aldus nog ZuivelNL

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken