Startpagina Actueel

Experimentele Food Pilot van Ilvo breidt aanzienlijk uit

De Food Pilot van ILVO en Flanders’ FOOD in Melle krijgt er bovenop de bestaande 1.800 m² fabrieksruimte nog eens 200 m² flexibele demoruimte bij. Dit betekent een gevoelige uitbreiding van de pilot testing capaciteit en de bijbehorende dienstverlening in de Food Pilot.

Leestijd : 3 min

B ovendien wordt ook het toestellenpark uitgebreid, onder meer met nieuwe emulgeertechnieken. Daarmee zijn quasi alle bereidingstechnieken voor emulsies zoals sauzen, zuivel en vleesproducten voortaan beschikbaar in het gamma van de pilootfabriek. Lieve Herman (ILVO): “Dankzij deze uitbreidingen kan de Food Pilot nog beter zijn rol spelen als living lab voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie.”

Inge Arents (Flanders’ FOOD): “Voor Flanders' FOOD is het belangrijk om te blijven investeren in infrastructuur die past bij de nieuwste tendensen in productontwikkeling.”

Nog meer Living Lab

Food Pilot werd 7 jaar geleden officieel geopend door ILVO en Flanders’ FOOD als pilootfabriek en analysecentrum voor de Vlaamse agrovoedingsindustrie. Bedrijven -groot en klein- kunnen er terecht voor advies en begeleiding op maat van hun innovatietraject, een breed scala aan labo-analyses en piloottesten op semi-industriële apparatuur. Het aantal bedrijven dat al een beroep deed op de hier aanwezige ILVO-expertise en op de apparaten is indrukwekkend. De hoeveelheid adviezen, begeleide tests en complexere innovatietrajecten blijft stijgen. Er was nood aan extra ruimte. Voor het groeiende eigen toestellenpark. Voor technologieaanbieders om nieuwigheden in demo voor te stellen. En voor voedingsbedrijven om die nieuwe apparatuur op semi-industriële schaal uit te testen. Lieve Herman (ILVO): “Door de opening van de nieuwe hal en de aankoop van de nieuwe toestellen zal de Food Pilot de komende jaren nog beter zijn rol kunnen spelen als living lab van de agrovoedingsindustrie.”

Een flexibele demohal en meer emulgeertechnieken

Manager van de Food Pilot, Katleen Coudijzer (ILVO): “Regelmatig organiseren wij workshops voor voedingsbedrijven waarin nieuwe technologieën in detail worden toegelicht en gedemonstreerd. Hierbij komen onze eigen technologieën aan bod, maar ook die van toestelleveranciers. De nieuwe hal biedt potentieel om deze dienstverlening uit te breiden en verhoogt dus nog de toegang van de Vlaamse agrovoedingsindustrie tot de nieuwste processingtechnieken en innovaties.”

De Food Pilot beschikt reeds over een ruim gamma (+- 50 stuks) aan semi-industriële verwerkingstoestellen maar vult dit nu verder aan met drie emulgeertechnieken: een ‘high shear’ vacuüm mixer, een colloïd molen en een M4E emulgeertoestel. Daarmee zijn quasi alle bereidingstechnieken voor emulsies zoals sauzen, zuivel en vleesproducten voortaan beschikbaar in het gamma van de pilootfabriek.

De keuze voor uitbreiding in emulgeertechnieken sluit mooi aan bij de focus van ILVO en Flanders’ FOOD en de hele speerpuntcluster AgriFood op evenwichtige en lekkere voeding voor iedereen, ook voor patiënten met specifieke voedingsbehoeften. Voor mensen met slik- en kauwproblemen bijvoorbeeld moeten dranken ingedikt worden en vaste voeding fijngemaakt worden, zonder in te boeten aan kleur, geur, smaak en textuur. Een hele uitdaging waarbij de keuze voor de juiste technieken een belangrijke rol speelt.

Inge Arents (Flanders’ FOOD): “Voor Flanders' FOOD is het belangrijk om te blijven investeren in semi-industriële installaties, passend bij de nieuwste tendensen in productontwikkeling. De emulgeertoestellen zullen niet alleen nuttig zijn in het kader van de huidige uitdagingen, maar openen veel nieuwe mogelijkheden tot productinnovaties”

Ilvo

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken