Startpagina Melkvee

‘Tientallen managers FrieslandCampina opgestapt’

Sinds 2014 zijn 60 van de 70 hoogste managers van FrieslandCampina ontslagen of zelf vertrokken. Dat schrijft het Financieele Dagblad in een opzienbarende reconstructie waarin beschreven wordt hoe de Nederlandse zuivelcoöperatie in de problemen kwam. De conclusie: deels zat de markt tegen, maar het topmanagement faalde eveneens.

Leestijd : 2 min

Het artikel van het Financieele Dagblad, vergelijkbaar met De Tijd, beschrijft het zware weer waarin FrieslandCampina terecht is gekomen. De melkveehouders zijn verdeeld over de introductie van een nieuw melkprijssysteem, dat de meest ‘duurzame’ melkveehouders een hogere prijs biedt. Honderden zegden het lidmaatschap op.

Daarnaast is de winstgevendheid gedaald. In het afgelopen jaar, 2017, liep de winst met 37% terug tot €227 miljoen. Nog altijd een mooie som, maar niet wat het bedrijf gewend is. De oorzaak ligt volgens de reconstructie in een moeilijke markt. De Chinese babyvoedingsmarkt die de winst lange tijd flink opvoerde, groeit niet meer zo had. Daar komen problemen in Nigeria, Pakistan en Europa zelf bij.

Daarnaast moet FrieslandCampina vele miljoenen afschrijven op een deelneming in China, waar de financieel directeur van een joint-venture is verdwenen. De financieel topman bleek de kas leeg te hebben achtergelaten. Daarnaast heeft het bedrijf nagelaten haar productiecapaciteit in te stellen op de flinke groei van de productie van haar leden. Nu trapt het bedrijf daarom op de rem, en zet het leden aan tot productiebeperking. Milcobel-topman Peter Koopmans ging hier eerder in een interview met Landbouwleven op in.

Een belangrijke reden van de problemen ligt volgens de krant ook bij het management. Het bedrijf ontstond uit een fusie van twee rivalen en een extern aangetrokken topman, Cees ’t Hart, hield de boel bijeen. De oud-Unilever man wordt in het artikel beschreven als man van het ‘Poldermodel’, wat slaat op de vaak als typisch Nederlands omschreven overlegcultuur. Hij vertrok om bierbrouwer Carlsberg te leiden.

Zijn opvolger, Roelof Joosten, kan geen potten breken en zou hebben bijgedragen aan een slechte sfeer. Liefst 60 van de 70 topmannen van het bedrijf namen de wijk. Aan de nieuwe topman Hein Schumacher de eer het bedrijf weer terug op het groeipad te brengen.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken