Startpagina Economie

Het begin van alle wijsheid

“Er zijn geen sollicitatiegesprekken voor agrarische ondernemers”, merkt Sarah Samyn, consulent bij Groene Kring, op. Zij moeten zichzelf testen, beoordelen en bijscholen. Daarvoor bestaan gelukkig enkele handige tools.

Leestijd : 2 min

De organisatoren schonken ruim aandacht aan zelfkennis en het goed beheer van je eigen competenties. “Je belangrijkste instrument, dat ben je zelf”, benadrukt psycholoog Rudi Timmermans op Feed The Future.

Rood, geel, groen en blauw

Om dat instrument goed te leren kennen raadt hij het kleurenmodel van Jung aan. Die persoonlijkheidstest vind je ook terug in de samenwerkingsbrochure van het Kenniscentrum Bedrijfsopvolging (KCBO). De test deelt mensen ruwweg op in 4 types: de rode, gele (invloed), groene (stabiliteit) en blauwe (conformiteit).

white-male-2064857_960_720

Rode mensen laten zich kenmerken door daadkracht en een zekere dominantie, terwijl gele mensen dankzij hun enthousiasme en charme makkelijk mensen overtuigen. Groene gaan eerder op zoek naar harmonie en stabiliteit. Ze zijn relatiegericht en zorgzaam. Blauwe mensen ten slotte krijgen adjectieven als analytisch en nauwkeurig toegeschreven.

De test, beschrijvingen en tips zijn te vinden in de brochure van KCBO.

Rood, oranje, geel en groen

De tool die Sarah Samyn voorstelt op de inspiratieavonden van het Kenniscentrum richt zich niet op de persoonlijkheid van de starters, maar op hun competenties. “Dat is geen synoniem voor ‘talenten’, die je hebt of niet”, benadrukt ze. “Competenties kan je verwerven, door bijscholing en oefening. Net daarom is het belangrijk te weten waar de knelpunten liggen.”

"Je belangrijkste instrument, dat ben je zelf"

Na het invullen van de vragenlijst geeft de competentieverkenner je scores voor 11 vastgelegde hoofdcompetenties (zoals netwerken of zicht op de markt). Een rode kleurcode betekent dat je de taken niet kan, al doe je ze misschien graag. Oranje wijst op taken die je met tegenzin vervult, geel op taken die je kan, maar niet doet. Groen ten slotte staat voor taken die je graag én goed doet.

De competentieverkenner kan je hier zelf invullen.

En nu?

Elke kleurscore gaat gepaard met uitleg en vrijblijvende tips om de competentie te ontwikkelen. Je kan kiezen om zelf aan de slag te gaan met de resultaten. Je kan de taken waar je niet goed in bent gewoon herverdelen, beroep doen op externe adviseurs, of opleidingen volgen om je competentie op te krikken. Ook het KCBO helpt je graag verder met een bijkomende test en het uitstippelen van een traject.

“Competenties kan je altijd verwerven, je moet gewoon de keuze maken”, sluit Sarah Samyn bemoedigend af.

D.C.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken