Startpagina Economie

Varkenshouders krijgen rekening-Rendac goeddeels terugbetaald

Landbouwminister Joke Schauvliege ondersteunt de momenteel noodlijdende varkenssector met €2,88 miljoen euro extra middelen. De overheid neemt daarmee een substantieel deel over van het jaarlijks abonnementsgeld dat de varkenshouders betalen aan Rendac voor de ophaling en verwerking van krengen. Volgens Boerenbond betekent de maatregel concreet dat circa 90 % van de factuur van Rendac wordt ‘kwijtgescholden’.

Sinds de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg op 13 september 2018 kampen Vlaamse varkenshouders met aanhoudende financiële problemen, merkt de minister op. De prijzen die zij ontvangen voor hun varkensvlees zijn fors gedaald, in tegenstelling tot de vaste kosten voor onder andere veevoeder, energie en kredietaflossingen die constant blijven. Het financiële verlies van de varkenshouders loopt inmiddels op tot €1 miljoen à €1,5 miljoen euro per week. Voor een aantal bedrijven is de situatie zelfs precair geworden....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Milcobel handhaaft standaard melkprijs voor mei

Actueel Milcobel zal voor de lopende leveringen van de maand mei 2024 een standaard melkprijs hanteren van 41,00 euro per 100 liter. Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 45,25 euro per 100 liter voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor mei bedraagt 5,3947 euro per kg.
Meer artikelen bekijken