Startpagina Agriflanders

Het ‘Schoonste Boerin’-effect

Belangrijke sponsors van de ‘Schoonste Boerin van Vlaanderen’ trokken zich terug, waardoor de verkiezing op AgriFlanders niet doorgaat. Betekent dit het einde voor de populaire verkiezing? Organisator Lieven Hérie hoopt van niet. “Elke keer opnieuw hadden we impact in het grotere verhaal”, maakt hij zich sterk.

Leestijd : 3 min

Achter de organisatie van de Schoonste Boerin van Vlaanderen zit het communicatiebureau Field. Het team van Lieven Hérie is gespecialiseerd in communicatie rond landbouw. In 2002 lanceerden ze het initiatief, om consumenten kennis te laten maken met moderne boerinnen en het cliché aan digglen te gooien. Deze zomer nog dachten ze op de komende editie van AgriFlanders de achtste Schoonste Boerin te kronen.

Dat kan toch niet?

Helaas boden zich voor deze editie te weinig sponsors aan om de kosten te dragen. Uittredende Schoonste Boerin Mieke Verniest zal haar lint dus niet doorgeven op AgriFlanders. “We kregen gigantisch veel reacties. ‘Allé, dat kan toch niet?’ Dat sterkt ons voor een stuk. Aan de andere kant vindt iedereen het belangrijk, maar wil niemand bijdragen. Frustrerend”, reageert Lieven. Hij geeft de moed niet op: “Mogelijks komt er een vervolg.” Meer valt er nog niet te communiceren.

Waarom is de verkiezing zo belangrijk voor de landbouwsector? “Wij weten telkens de landbouw van vandaag tot bij het grote publiek te brengen, op een positieve manier. Er zijn zoveel initiatieven, studies, campagnes die op dat gebied weinig zoden aan de dijk brengen. Uiteindelijk hebben wij elke keer weer impact gehad in het grotere verhaal”, vindt Lieven.

Wat wint de winnares?

Wat winnen de winnaressen zelf, naast de prijzenpot natuurlijk? “De landbouwster staat veel meer in de wereld wanneer ze wordt verkozen. Ze raakt meer betrokken bij de samenleving, zien we, en dat op haar eigen manier”, antwoordt Lieven. Ook op bedrijfsniveau ziet hij de impact van de titel: “De dames komen bijzonder bewust uit het hele proces. Goed, het zijn niet allemaal vlekkeloze succesverhalen, maar stuk voor stuk hebben de winnaressen hun bedrijfsvoering omgegooid. Ze hebben hun kijk op de maatschappij veranderd.”

LijstSchoonsteBoerinnen

Welke veranderingen merkte hij bij Mieke Verniest, de Schoonste Boerin van de laatste editie? “Zij heeft plots ingezien waar haar sterktes liggen”, begint hij. “Eerst en vooral is ze een uitstekende boerin. Ze kent haar métier. Varkens ‘leest’ ze, als het ware. Technisch is ze bijzonder bekwaam. Maar daarnaast heeft ze ontdekt dat ze zeer sociaal geörienteerd is. Door de combinatie van die twee zaken staat ze nu zo in haar productie dat ze meer controle heeft over haar begin- en eindproduct. Op die manier slaagt ze erin een meerwaardeproduct te maken.” (Lees voor meer info het interview met Mieke.)

Daadkracht en creativiteit

“Alleen al het feit dat je mag uitblinken, dat je op een piëdestal komt te staan, rekening houdend met collega’s, doet veel. Mieke straalt daarbij zoveel enthousiasme uit, en blijft gewoon haar eigen sympathieke zelf. Ik denk dat ze dat niet had gekund als ze gewoon op haar bedrijf was gebleven”, meent Lieven. “Ik geloof in een rollercoaster effect. Die dames leren zeggen: kijk wie ik ben, wat ik kan, waar ik sta. Het heeft iets emancipatorisch”, bedenkt Lieven zich. “Toen Mieke daar op het podium stond, zei ze ‘Ik voel mij echt weer vrouw’.”

“De Schoonste Boerinnen springen er misschien bovenuit, maar de andere dames krijgen ook een boost”, voegt Lieven daar nog aan toe. “Deze verkiezing gaat niet over uiterlijk. Het gaat om straffe madammen, vol daadkracht, creativiteit en veerkracht, die op een podium durven te staan. Mensen verwachten dat niet van onze ‘primaire’ sector. Wij leren de boerinnen hoe ze met hun verhaal naar buiten kunnen komen. We vertalen het naar iets dat mensen begrijpen.”

Teamsport

Lieven ziet wel degelijk een evolutie in hoe mensen denken over landbouw. “De eerste keer dat we de wedstrijd organiseerden was de context anders. Geidelijk aan komt de consument dichter bij zijn voedsel, en dichter bij landbouw. Daarbij zijn transparantie en vertrouwen uiterst belangrijk.”

“We hebben hier wel iets dat potentieel heeft”, besluit Lieven. “Misschien hebben we het veel te lang zelf willen dragen. Ik vind het net de kracht van de verkiezing dat ze niet uitgaat van een landbouwvereniging. Wij zijn er niet mee begonnen om ons te verdedigen. Landbouw wordt topsport, maar we moeten evolueren van koers naar teamsport.”

DC

Startpagina Varkens Leestijd : 4 min 3 photos Chapitre Interview met Mieke Verniest, (voorlopig) de laatste Schoonste BoerinInterview met Mieke Verniest, (voorlopig) de laatste Schoonste Boerin 1 photo
Startpagina Varkens Leestijd : 3 min 3 photos Chapitre “We moeten onszelf heruitvinden, of ze kleden ons uit waar we bijstaan”“We moeten onszelf heruitvinden, of ze kleden ons uit waar we bijstaan” 1 photo

Lees ook in Agriflanders

Meer artikelen bekijken